Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Det finns inget uppbygge utan nedrivning. Nedrivning innebär kritik och förkastelse, den innebär revolution. (Mao Tse-tung)


SOCIALISTISK VIND

Jag tänkte mig att det blåste en socialistisk vind i lönnarna och att den viskar: "Grundtanken är ju så bra..."

Det var ju socialism folket behövde, sade August. Läkarna borde ordinera revolution.

Jag tror inte på något politiskt system,

Den milda, märkliga brisen i lönnkronorna ser och hör jag. På ett mystiskt sätt känns den som en hälsning.

Ingen skulle behöva svälta. Det tror jag benhårt på.

Ingen skulle behöva fly. Samma sak där.

Dagerman trodde på detta och han såg som barn hur hans kristna farmor tog emot luffarna och bjöd dem på mat.

Kristna, ni vet. Ja, det är ju vi som startar alla krig...

Joe Hill fick sätta livet till för sina ideal (nota bene: hans far och mor var kristna).

Syndikalismen tror jag INTE på. Men Dagermans och Hägglunds rättspatos hyser jag vördnad för. Liksom för Strindbergs (ja, även bandets, käre Johan Johansson, gamle medsextioetta).

 

Vänstervinden i Latinamerika. Vad har den åstadkommit? Mycket gott. I Venezuela t ex. I Bolivia, Ecuador...

Nu blir det svårare för herrarna i Washington att exploatera de här folken. Kuba har man sedan länge haft problem med. Det är bra. Ingen ska exploateras och utsugas. De idealen delar jag med Dagerman, Hill och Strindberg. Och Castro.

En kinesisk professor sade i ett tv-program att Kinas arbetare och bönder älskade Mao Tse-tung.

I dag har högern tagit över i Kina. Nu är det inte längre massornas behov som prioriteras. Tragiskt.

Av frukten ska man känna trädet, sade Jesus.

Ett välkänt talesätt, som behöver dammas av, säger att man inte ska kasta ut barnet med badvattnet. Pröva allt, behåll det goda, skrev aposteln Paulus.

Vinden blåser vart den vill, sade samme Jesus. Den fortsätter att susa här och lönnens grenar vinkar.

Sann revolution tar itu med roten till det onda. Det räcker inte med att vräka borden över ända.

Vad som behövs är inte nya kläder på människorna utan nya människor i kläderna, som Bill Stenberg sade.

Det kan ingen politiskt omvälvning åstadkomma. Men det kan Han som utväljer det som ingenting är och som har sagt att de sista ska bli de första. Hans vind spelar inte bara i den sköna sommargrönskan utan sveper som en genomgripande och djupgående vårstädning genom människornas hjärtan. Om den får.

 

 

LARZ GUSTAFSSON    22/6 2013




Prosa av Larz Gustafsson VIP
Läst 355 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2013-06-22 19:57



Bookmark and Share


  Mats Henricson
Bland det mest tänkvärda och klokaste som jag läst här ! Kan bara instämma till hundra procent ! Bokmärker denna för framtida studier, detta är filosofiska tankar på absolut högsta nivå !!!!!!
2013-06-23
  > Nästa text
< Föregående

Larz Gustafsson
Larz Gustafsson VIP