Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Mäta ett samhälles civilisationsnivå

För att kunna mäta ett samhälles civilisationsnivå tittar man på vilken balans och harmonin ett samhälle har. Om ett samhälle löser konflikter med krig eller om ett samhälle löser konflikter i samförstånd är ett sätt att mäta civilisationsnivån på. Ett annat sätt att mäta civilisationsnivån är att se på hur resurserna fördelas i samhället. Ytterligare ett sätt att mäta civilisationsnivån är att se på vad fokusen i samhället finns, är det på det yttre eller det inre?

Betänka att i det observerbara universum finns det från 30.000.000.000.000.000.000.000 till 1000.000.000.000.000.000.000.000 stjärnor. Tänk om det bara finns planeter runt en promille av dessa stjärnor så rör det sig om 30.000.000.000.000.000.000 till 1000.000.000.000.000.000.000 stjärnor med planeter. Om det bara finns liv på en miljondel av dessa så rör det sig om 30.000.000.000.000 till 1000.000.000.000.000 stjärnor med planeter som har liv, där vår sol med planeten Tellus är en av dem.

Vill vi på Tellus befinna oss på civilisationens bakgata eller vill vi vara förebild för hela universum? Vi måste stanna upp ställa oss frågor om var vi är på väg och vart vi vill gå. Vill vi gå mot högre civilisationsnivå eller vill vi stanna kvar eller gå mot lägre civilisationsnivå?

Vägen till högre civilisationsnivå går genom balans och harmoni som bara finns att hitta i vårt inre. Ilska, hat och egoism leder till lägre civilisationsnivå.

Du kan inte själv leda Tellus till en högre civilisationsnivå men du kan leda dig själv till inre balans och harmoni. Om fokusen flyttas från det yttre till det inre så kommer även civilisationsnivån i samhället att öka.

Rom byggdes inte på en dag och så heller inte en högre civilisationsnivå. Men resan måste påbörjas om målet ska kunna uppnås. Resan mot inre balans och harmoni som leder till en högre civilisationsnivå.

Hoppa på tåget som går till en inre balans och harmoni och ta ett steg åt gången. Resan kan gå fort och resan kan ta lång tid, det viktiga är inte tiden utan riktningen.

Se aforism: Civilisationsnivå




Övriga genrer av Peter Junell
Läst 245 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2013-09-03 21:05



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Peter Junell
Peter Junell