Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

EN FÖRGRUNDSGESTALT HAR TYSTNAT

Det kan ju förefalla vanvördigt att i detta sammanhang nämna ett band med namnet Liket Lever.

Men det var faktiskt så det började. För mig och förmodligen för många andra som rycktes med av det som ibland kallades den nya vågen, men som vi kallade punk.

Och jag skulle inte ens snudda vid tanken på att vara respektlös mot Freddie eller någon av hans anhöriga.

En god vän bandade in låten "Levande Begravd", A-sidan på den enda singel Liket Lever släppte. Jag älskade den. Direkt.

Så småningom fick jag via fanzines och på annat sätt veta mer om sångaren, Freddie Wadling, och alla de övriga band han varit och var med i.

Ett annat av dessa band var Cortex, som väl får sägas vara en fortsättning på Liket Lever. Liksom Liket Lever bland det absolut bästa som någonsin hänt i svenskt musikliv.

Blue For Two, ett annat helt enormt bra band. En del liveinspelningar med dem liksom med Cortex kan ses via YouTube.

Fläskkvartetten samarbetade en hel del med Freddie Wadling, och jag såg en del av deras konsert på gamla Wictoria i Gävle då det begav sig (eftersom jag jobbade som diskare fick jag springa mellan scenen och diskmaskinerna...)

Och 2005 såg jag Freddie Wadling solo  live på Konserthuset i Gävle. Ett stort ögonblick. Gamla punks, liksom... Och vi var ett tusen i Sverige i slutet av sjuttiotalet. Minst.

Med bestörtning har jag tagit del av de tragiska nyheterna om att Freddie avlidit. Ännu ett geni har lämnat svensk fosterjord. Det är bara att beklaga. Jag och många med mig vet att han ännu hade mycket kvar att ge.

"Shark Boys Die Hard". Kanske det. Men Liket Lever!

En varm postum hyllning från ett fan.

 

LARZ GUSTAFSSON 3/6 2016

 

 https://www.youtube.com/watch?v=IXVza90USmQ

 

https://www.youtube.com/watch?v=TI6w8_9RkSM

 

 

 




Prosa av Larz Gustafsson VIP
Läst 717 gånger
Publicerad 2016-06-03 18:56



Bookmark and Share


  Måna N. Berger
Fin hyllning till en unik musikgestalt. Jag instämmer.
2016-06-04

  Larz Gustafsson VIP
Glömde nämna att Broadway Boys - bandet jag sjäöng i efter Bizex-B - spelade "Levande Begravd" live on stage några gånger.

2016-06-04

  anits VIP
Så fint om denne ikon i musikens värld!
2016-06-04

  Eva Helene VIP
Bättre kan det inte sägas, tack Larz!
2016-06-03

    ej medlem längre
Han var en ikon inom musiken. Saknaden blir stor.
2016-06-03
  > Nästa text
< Föregående

Larz Gustafsson
Larz Gustafsson VIP