Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Knallar och småspringer

Brosket mjuknar då säden lämnar kroppen, skinnet putsat som när blåsten sveper över frusna ängars skare. Jag vet inte om jag ligger mellan lakanen längre, huvudet vid fötterna. Lymfan flyter trögt utan cancer, sa kärringen och hostade elakt, som Muonioälven då isen lossnar. I huvudet en krökt spik från en rutten vägg. Aldrig har en vacker kvinna valt mig, vacker som rinnande vatten på is, jag får leta fram dem ur dårkistor och torkar, jag klappar mig fingertoppslätt på ludna magen och ler skevt med sneda tänder, lite hemligt. Som en gris som just fått en smäll av en planka. Det samlas bakom bröstbenet bollar av hår, naglar och hudrester. Jag tuggar trotyl och kulsinter; spottar bitar av tjära, som en slarvigt sotad skorsten. Men jag lägger mig hos dig som ett bottenfruset barn i en öppnad djurkropp. Din mun, en skål med blåbär lingon hjortron. Min mun smakar fitta, din. Jag behöver mer än jag vill veta, jag vill inte veta.

Jag slungas ur drömmen, där jag legat på en äng av kort gräs och magra prästkragar, med eftermiddagens pulserande strålar spillda genom de omgivande lövlungorna. Som en bit brosk vräks jag ut med plötsligt framryckande vinden: in i min kropp. Sparkad ur sängen av ett lag behårade karlar, hetsigt ropande till varandra på ett kodat yrkesspråk, på senig kreol. De hanterar mig som vore jag ett sammansvetsat kärl, en väldig tonfisk eller en död av tyfoidfeber. Jag kan inget annat än att kamma mig, dra på mig herrstrumporna och gå till jobbet; smått hostande nattens drömbitar. Som hostade jag fjolårslöv, beständigt. Jag är ingen, men görs mindre, jag har ingenting och det ska tas ifrån mig.

*




Fri vers av Per Teofilusson
Läst 849 gånger och applåderad av 19 personer
Utvald text
Publicerad 2018-01-08 15:39



Bookmark and Share


  KattenKin VIP
Det knallar och småspringer ungefär som för mig hör jag, men jag har aldrig hört någon uttrycka det så bra - helt enkelt unik spik i en hjärna på skaft, med glimten i ögat och hjärtat i handen - tack!
2018-04-18

  Kungskobran VIP
Du behärskar svenska språkets vindlingar på ett raffinerat sätt
2018-01-29

    ej medlem längre
"Aldrig har en vacker kvinna valt mig, vacker som rinnande vatten på is, jag får leta fram dem ur dårkistor och torkar, jag klappar mig fingertoppslätt på ludna magen och ler skevt med sneda tänder, lite hemligt."

"som hostade jag fjolårslöv beständigt"

ja så är det. konsten att ändå känna. något.

2018-01-11

  Elina Vacker
Vilka bilder dina ordströmmar alstrar, känns som långkokat kaffe, några salta kallsupar och en vodkashot intravenöst
2018-01-09

  Gunnar Hilén VIP
säga vad man vill men detta är ju ingen dussinprodukt precis..."senig kreol" går hem hos mig....likaså hur munnen smakar...det stinker unken bitter ensamhet...alltid nåt
2018-01-08
  > Nästa text
< Föregående

Per Teofilusson
Per Teofilusson