Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En mammamyt


Mammut

 

Mor ville vara stor, större än Gud
Hon var beredd på att bli tillbedd
Men aldrig att bli motsagd

Hennes far, vilken karl
Bar upp hennes barndomsdar
Tröstande, själv törstande, söp i smyg
Och hon, öppet dryg
Förakt, hade hon insett, var en slags makt
Och det småskaliga i ett arbetarsamhälle
Hon skämdes över far, sin egen dräng
Från Lazarus till Ikaros flög hon iväg
Till storstan från sin sjukhussäng

Men morsan gick på pumpen
Klacksparkarna i Skelleftehamn
Var sylvassa i Stockholm
Moderna karriärister
40-talister i 60-tals pumps
Hemma var hon herre på täppan
Här skulle hon snart vara uträknad

Svinhugg går igen
Tänkte hon och rullade in sina svedda vingar
Som en svinrygg i nacken

Så mötte mamman pappan
Med barnvagnsinsatsen
Och han satsade modigt
På det moderliga paketet

Far var vuxen arbetslivet
En ingenjör
Outbildad för familjebygge
Förkrympt för föräldraskap
Påpucklad en buckla så var livet en bragd
Han tog det kallt och sa Amen till allt
Utom organisationen i kylskåpet
Och förkylningsstatistiken

Woodstock kom till de norrländska skogarna
Så mamman rullade en joint av ritningarna
Och alla riktlinjer
Hon jojkade med samer ena veckan
Visade framfötterna på Framnäs
Och nattsuddade med Southern Comfort
Med hippies ute på Holmön nästa

Far stod kvar
Lite hängläpp över hennes hjärnsläpp
Vilse på valborg
Men när elden falnat
Hjälptes de åt att släta över
Och över alla under
Det som blev över tillkom honom

Jo just det
Och barnen
Det blev ett par stycken
Hennes smycken
De behandlades just så pass
Bättre än jycken

Förstfödda, klämd emellan världar
Drog ett lass i vuxen viktklass
Barnet som längtade efter att bli stor nog
Att vara liten




Fri vers av KattenKin VIP
Läst 270 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2019-09-21 17:17



Bookmark and Share


  Eva Langrath VIP
En text som går rakt in i hjärtat
2019-09-22

  DavidM VIP
Fascinerande och väldigt livfullt författat.
2019-09-22

  gunnnar nylund VIP
Om omgivningen fylls av hugskott,
klacksparkar och missbruk av frestelser, bygger den fast ett pansar
över den som vill vara älskad av sin
närhet. Livet blir en kamp.

Stark text vetja!
2019-09-22

  Vind
Blivande filmmanus? Håller med övriga om ditt egna språk. Snyggt slut.
2019-09-22

    Sefarge VIP
Originellt läsberikande
Med helt lysande slut
-rad!
;)
2019-09-22

    Lars Gullberg
Ditt säregna språk. Kattenkins.
2019-09-21

    Lena Staaf VIP
Målande med ett litet stänk av tragik.
2019-09-21

  Kaptenlöjtnant
Fantasirikt och snyggt tycker jag,
härligt hippt
2019-09-21

  Kungskobran VIP
Fantastisk målande berättelse
2019-09-21

  Larz Gustafsson VIP
Svinrygg är vackert. Elegant och tjusigt.

Hippies har jag aldrig gillat.

Och inte heller att bli motsagd.
2019-09-21
  > Nästa text
< Föregående

KattenKin
KattenKin VIP