Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Besök

 

Jag längtar fram dem ibland
Umgås en stund med var och en
På det sätt jag minns dem mest

Lägger patiens med farmor
Filosoferar med faster
Städar med mormor
Ligger bredvid morfar och läser

Jag vill aldrig stiga upp mer
Gör korstecknet
Önskar så starkt
Att korsordet aldrig tar slut

Men morfar skyr allt ovetenskapligt
Han ska ut och vandra
Titta till vägarna
Hur de dragits om i samhället
Lika rastlös nu som då

Jag var som en katt som kröp upp
Gjorde likadant med gammelmorfar
När han var harmonin
Den som ägs av de äldsta generationerna

Kvinnorna i släkten vilade vid köksbordet
Som tappra tennsoldater
Tortyr för ett kattdjur

Jag träffade en egen sån där korsordsmorfar
När jag nu själv blivit mormor
Men en svartklädd och obehaglig typ
Satte sig på huk utanför dörren
Och åt upp morgondagen

Ungefär som en tomte med gröttallriken
Fast på riktigt
Med ben, märg och blodstänk

Sen slutet av maj
Har jag börjat längta hem honom också

 




Fri vers av KattenKin VIP
Läst 301 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2019-10-02 20:14



Bookmark and Share


  Marita Ohlquist VIP
En härlig beskrivning av släktingar, var och en med sitt sätt att vara.
Som läsare upplever jag en längtan efter det som var.
Slutet är överraskande, det finns en längtan även efter den svartklädda typen vid dörren.

2019-10-09

    Elisabeth Nilsson VIP
Målande och spännande porträtt av olika släktingar, som alltid med egensinnigt och härligt språkbruk:)
2019-10-04

    Peter Söderqvist
En ganyastisk text som fångar idyllen i barndomen och kontrasterar den med det mörka.
2019-10-04

  Kungskobran VIP
Så målande beskrivning av att umgås med det förflutna, kvinnorna som blev kvar i köket men längtade ut, döden som väntade utanför dörren
2019-10-03

  Jörgen Jalmo
Skön umgängesskildring..
2019-10-03

    Lena Staaf VIP
Dina gamla beskrivs med ömhet och träder fram så tydligt i din dikt. Ibland hickar dikten till i allt det vänligt gulliga: "Tortyr för ett kattdjur", "Åt upp morgondagen". Och ett slut som känns oväntat. Fin dikt!
2019-10-02

  TrollTörnTrappan VIP
Skönt hur du "umgås en stund" med var o en som varit grundläggande för livet!

Döden är hungrig ibland...

Gillar ordet "korsordsmorfar"! (På sitt sätt hade jag också en sådan, och ännu mer pappa alltjämt - fast de ej måste "titta till vägarna" titt som tätt.)
2019-10-02
  > Nästa text
< Föregående

KattenKin
KattenKin VIP