Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Foto: Eget


Fred är motsats till krig

Tystnaden och stillheten
bryts av tekokarens väsande
det varma vattnet hälls över en sil
jag öppnar tidningen

Läser om krigets fasa i Butja
en borgmästare i en liten by
finns begravd med man och son
i ett skogsparti

För tio år sedan berättade en
tolvårig pojke för mig
att samvetet är som två vargar
och jag kan välja vem av dem
jag vill mata

Öppnar boken
som talar om Tacksamheten
läser om resentment
vår tids farsot
som oftast döljer
självhat och tvivel

Tänk om den som har kränkt mig
har rätt

Läser om dess motsats
contentment
att vara nöjd och tillfreds

Att möta livet ansikte mot ansikte
utan att fly

Livet i förrgår
stämmer inte med livet igår
och ett nytt kast vänder livet mot ett annat håll idag

Krig motsats till fred

Fred motsats till krig
ett tillstånd befriat från barbari
shalom, eirene, ahisma, shanti
frihper, friör, frithu, fridu,

"Därför, allt vad ni vill
att människorna skall göra er,
det skall ni också göra dem.
Detta är lagen och profeterna" (Matt 7:12)

Ordet fred är sprunget ur
vänskapligt förhållande, skonande
fred är avsaknad av krig

© Eva Hedlund fd. Langrath 2022

 




Fri vers av Eva Langrath VIP
Läst 198 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2022-04-06 13:18



Bookmark and Share


    Madeleine Ågren (Maduska)
Grattis!
2022-06-02

  Jan Widströmer VIP
Mänskliga funderingar i en just nu alltmer omänsklig värld.
2022-05-02

    Sefarge VIP
Välbetänkta ord i en berörande
Skrivelse!
Fred är skapandets
och
Krig är förstörelsens
Tid!
2022-04-25

  Eva Helene VIP
Du skriver så varmt och personligt med nya infallsvinklar om fred och dess motsats krig. Fint!
2022-04-08

  Kajan VIP
En fin text med många tänkvärda passager, och jag fastnat särskilt för orden om att våga möta livet och dess föränderliga natur ansikte mot ansikte, de får mig att tänka på 1 Korinthierbrevet 13:12-13, och kärleksbudskapet.
2022-04-07

  Anya VIP
Kloka ord. tycker om hur du dels skriver fred på flera språk och dels citerar Bibeln.
2022-04-07

  Bibbi VIP
Starkt berörande.
2022-04-06

  E Nordin VIP
Berörande
2022-04-06
  > Nästa text
< Föregående

Eva Langrath
Eva Langrath VIP