Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Solstrale… Skalden, visdiktaren, lyrikern, sagoberättaren, ja alla har de en viktig roll att föra drabbade mot tillfrisknande det trauma kriget dem gett,,,


blåa molnen som far förbi


vid namn, av tyngda bröder
vilsna i, sin själ och hjärta
dom se sin broder döden blöder
se sin systers hårda smärta 

dom vandra, mot en avgrund
dom systrar, som gravar grävt
får inte sova, en enda blund
dom packar bröder ihop så snävt

systern brodern i handen tar  
så dom lämnar den tysta sorgen  
väcker sagor som en gång var  
där de ligga gömda bakom borgen

minnets pärlband träs i natt
av sargad själ som trötter är
där krigets fasor spelar spratt
se den unge till trots blir kär

barnet leker med sten och kott
lär sig cykla under himlapell  
lyckan för dom ett minne blott  
dom söker efter den varje kväll

vad är att dikta om det bittra
när det är kärlek dem alla sakna
då var och en längta det som glittra
när mörker sveper och sorgen vaka

vad kan en poet för skadad göra
vad kan en skald då skänka frid
när krigsmaskiner allt förstöra
det rasar bomber och det är krig

i nöden vi, upp för vännen stå
minns hjärtrytm i modersfamn
sjunger visor för alla små
lyriska ord av skald tar fram

en tröst i visan en skadad få
en famn av värme i varje ord
en dikt av kärlek på vår jord
får oss att se en himmel blå

och blåa moln som far förbi...

 




Bunden vers (Rim) av Solstrale VIP
Läst 188 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2022-10-17 21:21



Bookmark and Share


  Respons VIP
En tröst för tigerhjärtan, att vi alla digna under livets smärta... Hur kan en poet påverka krigets helvete? Kanske skänka tröst och lindring. En viktig text som berör något vi alla är berörda av.
2022-10-21

    Sefarge VIP
Ja en livsbejakande Dikt med vilja
att skänka livskraft mot tyranniet.
Som inte vill annat än krossa
och styra människor till
absolut lydnad och
tystnad. Bravo till
Poeten och de
som aldrig
låter sig
kuvas!
;)


2022-10-19

  Peter G VIP
Tycker om formen, språket som är lite gammeldags och ger känsla av saga; det blir en gripande berättelse i diktform som berör mycket. Här finns mycket mörker, men också fint ljus, särskilt tänker jag på avslutet som är väldigt vackert och trösterikt!
2022-10-18

  Eva Helene VIP
De som har ord måste tala, liksom poeten gör här.
Mot krigens dårskap och för kärlekens brinnande lilla låga.
Gripande poesi i en lite gammaldags ton som hade passat lika bra för länge sen som den gör i nutid. Suggestivt och mycket fint!
2022-10-18

  Kajan VIP
Som en mörk saga där ljuset kämpar för att bryta igenom, och bryta fri människorna . Språket med ton av dikt och saga lättar inte upp, utan skapar en resonansbotten för det svåra.
2022-10-17
  > Nästa text
< Föregående

Solstrale
Solstrale VIP