Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Skall jag verkligen behöva berätta om min egen syn på... skaffa kristallkula, lexikon, glasögon, och se efter själv. Mysteriets lösning framstår som självklar för envar som tjuvkikat i facit. Egentligen borde jag hålla inne med tidvatten.


Liten handbok i att knu... ...ten sin lösa






Liten handbok i att knu... ...ten sin lösa.
Vreden och ilskan skummade om mig likt
en löddrig och sprängriden häst.

Som straff för ren inbillning har Jensen
för vana att ta den där sadeln med prickar på.
Du vet hur moderna 'spikmattor' tar sig ut?

Västvärldens sätt att lösa knuten på är ju
att skona ryggen från att piskas med en
niosvansad katt i läder, tills blodvite uppstår.

Som du ju vet, Margaretha, är det stor skillnad
på teori och praktik. I tanken går de flesta lösa
knutar att lösa. Medan det i praktiken är hårda

knutar av läder, vilka sköljs en smula gång efter
annan i eldvatten. Renat var det här, som Sture
brukade kunna ropa ut över båtdäck.

Bara inne i en båt, farkost å vatten, sjö, hav, heter
golvet 'durken', som i durkdrivna flytetyg.
Däcket är det 'golv' vilket täcker en båts utsida.

Ja, du vet ju bäst själv om det är tisdag eller torsdag.
Litet som motsvarigheten i att bara på en tisdag
kunna få sig att äta tisdagssoppa, medan det är

ärtsoppa först om torsdag. Med eller utan pannkakor
och sylt, med vimsad grädde till. Är det ojämn vecka
så blir det mera av 'hårda nypor' i bingen och är det

istället jämn vecka, så börjar det redan om morgonen
med smek på lilla kinden, några kindpussar och lena
ord yttrade med lilla munnen. Ja, den mera upptill

alltså, inte vare sig ku... eller fi... kulramen eller tocken
där fikonbuskens bevattningsmetoder ägnas ett helt
annat kapitel, sådär litet för sig.

(2023 12 12)




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 20 gånger
Publicerad 2024-05-09 00:59



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP