Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ur Horisontens hjärta


Memoarerna

Han var i 80 års åldern

När han beslutade sig

För att skriva sina memoarer

Han var av den bestämda åsikten

Att det var en lösning på hans

Flyktiga och fragmentariska minnen

Av sitt förflutna yrkesliv

Barn och ungdom mindes han ytterst lite av

Att kunna skapa sammanhang i detta kaos

Han hann skriva ner sina memoarer

Innan han dog för att berätta

Vem han egentligen var medans han levde

Och det han varit med om erfarenhetsmässigt

För hans identitet var så förvanskad tyckte han

Förfalskad, exploaterad och förändrad mot den

Han egentligen hade varit i sitt liv

Han var som människa utredd och sönderanalyserad

Av en noggrann och intensivt undersökande vetenskap

Han hade sedan äldre tonåren skrivit dagbok

Ena halvan av hans bokhylla i sitt hem var fylld

Med de dagböcker han samlat på sig med åren

Han gick igenom dem dag för dag

När han blivit pensionär och fyllt 75 år

Nu när han bara hade en liten tid kvar av sitt liv

Hade han fått tid till att vända sig tillbaka

Och se tillbaka på sitt långa liv

Men omgivningen hade så bråttom

Och hade inte tid med att engagera sig

I hans förflutna och minnen av

De jobb han varit på i sitt tidigare liv

Andra var fullt upptagna med sina liv

Han hade blivit sentimental på äldre dagar

Så som en del av oss människor kan bli

Sedan dog han och gick bort

Och kvar fanns bara hans dagböcker

Och en nyligen skriven memoar

Han hade fått upprättelse för

De oförrätter han tyckte sig blivit utsatt för

I sitt långa och händelserika liv

Memoarerna gjorde inte succé

I den litterära världen när de publicerades

Utan viftades bort av en del litteraturvetare

Som prov på pretentiös och obetydlig grafomani

Hans anhöriga blev ledsna över det omdömet

Och fick svårt att förlåta detta

 

 

Taleptox Skrev

Den 20240131

<+>




Fri vers (Prosapoesi) av Taleptox VIP
Läst 33 gånger
Publicerad 2024-01-31 12:43



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Taleptox
Taleptox VIP