Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Alla hjärtans geléhallon

Alla hjärtans dag
infördes i Sverige
av varuhuset NK
på femtiotalet

det säger väl allt

kärleken
detta utnötta ord
ska symboliseras
av en hjärtformig
plastask geléhallon
en dag om året

arrangerat
påtvingat
kärleksprat
i färdigpackade
former

kapitalismen
vill in till
sänghalmen
ingenting
ska du få
ha ifred




Fri vers av rostspik VIP
Läst 77 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2024-02-08 16:36



Bookmark and Share


  Staffan Nilsson
PS
Allt utom sista stycket är citat från wiki.

2024-02-08

  Staffan Nilsson

Firandet av helgonet Valentinus den 14 februari började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet.
Kopplingen till romantik och kärlek uppkom först under medeltiden, i England, Skottland och norra Frankrike, med en sedvänja att genom lottning para ihop ungdomar två och två inför vårens och sommarens lekar och danser.

I Finland kallas dagen för "vändagen". Som namnet antyder är denna dag till för att framför allt komma ihåg sina vänner. Dagen har uppmärksammats sedan år 1987 då den upptogs i kalendern.

I Sverige har firandet av Sankt Valentin och Alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet, efter att det av kommersiella skäl lanserades och möjligen också utifrån amerikansk kulturell påverkan. Nordiska Kompaniet försökte 1956 lansera dåvarande Skottdagen, den 24 februari, som "Alla Hjärtans Dag", då kvinnor skulle ge en present till mannen som hon älskade. Skottdagen var enligt tradition den dag då kvinnor fick uppvakta män.
Året därpå flyttade NK "Alla Hjärtans Dag" till Valentindagen, utifrån amerikansk tradition. Samma år hoppade Sveriges blomsterbransch på detta försäljningsknep och försökte introducera "Valentines day",. Först 1985 markerades dagen offentligt som Alla hjärtans dag i svenska kalendrar. Under 1990-talet tog firandet fart, inte minst i skolorna.

Jag kan förstå att stackare som hatar födelsedagar, jul, nyår, påsk, Alla Hjärtans dag, och all andra dagar som kan kosta pengar: alla dom hatar allt som kostar pengar för allt de älskar är pengar.

2024-02-08

  Larz Gustafsson VIP
Jag HATAR alla hjärtans dag och vägrar att fira den.
Endast töntar ägnar sig åt sådant.
2024-02-08
  > Nästa text
< Föregående

rostspik
rostspik VIP