Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Avd onödiga självklarheter är gärna sådana till sin natur att de framstår som mysterier tills mysteriet får sin förklaring. Först framstår det som ett mysterium, för att du själv inte kan förklara saken. När mysteriet fått in förklaring, är det plötsligt


Avd onödiga självklarheter (läs int detta)



Avd onödiga självklarheter
borde väl egentligen heta...?

Först går det inte att förklara,
sedan går det inte att kläs i ord.

Men sedan när något ändå blivit förklarat,
klätt i ord, då framstår det plötsligt
som såväl enkelt som självklart.

Lärarens uppgift är att förklara rena självklarheter.
Varför tror du att du kan 'vara boss',
om du hela tiden behöver ha rådgivare?

Även för de mest enkla uppgifter,
som hur att tala, bete dig, uppföra dig
eller bara 'ta saken i egna händer'?

Något litet om kränktheten.

Kränkt säger den sig vara vilken ställs inför frågor,
den själv uppfattar som lätt obekväma
och varken vill svara på,
eller ens förstår varför de alls ställs.

Kränkt säger den sig vara som ser sig behandlad
på ett sätt vilken den känner ett visst obehag för och inför.

Kränkt säger sig en sådan person vara
vilken rent personligen kan uppleva verkligheten
som möjligt fientligt inställd
och som helst vill bli behandlad 'med silkesvantarna på'.

Kränkt säger sig en sådan person ifråga,
vilken känner sig lätt motarbetad.
Vilken tar 'allmänna beteenden'
som personliga, (förolämpningar?).

(Det är knepigt att handskas med en vuxen
som beter sig som ett bångstyrigt barn.

En vuxen människa är en person vilken såväl har
som tar personligt ansvar för sin egen person.

En vuxen person tar hjälp av annan,
om egna resurser verka kräva just hjälp.

En vuxen person såväl vet som handlar,
på ett ansvarsfullt sätt.

En vuxen person vet var gränserna går,
i vilket fall tror sig veta det.

En vuxen person vet,
att vi alla har ansvar för varandra.

Varför finns det annars skola, räddningstjänst,
människor beredda att agera, då fara uppstår?

Lärare är alla människor som har något att lära ut.
Människor i allmänhet.
I en skola är en lärare ett yrke.)

Nyfik-enheten flödade 'motorn' i katten.




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 37 gånger
Publicerad 2024-03-19 10:52



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP