Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Att inte skriva som sig själv



Alltså att skriva
som inte
sig själv.

Försök !
Blotta tanken stannar upp dig.
Du kan inte.

Och du som hela jävla livet sagt
att du inte vet vem du är.
Nu vet du.

Det är tydligen
det enda
du vet på riktigt.




Fri vers (Modernistisk dikt) av Gunnar Hilén VIP
Läst 98 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2024-04-25 08:53



Bookmark and Share


  Mats Edin VIP
Omtumlande enkelt formulerat
2024-05-10

    Lena Staaf VIP
Den enda jag känner någorlunda bra är mig själv. Men jag försöker ha en empatisk blick för att försöka förstå andra och beskriva dem. Själv är jag inte en så viktig person (bara för mig och mina närmaste).
2024-04-25

    ej medlem längre
Jo. Men om jaget omfattar allt, finns det inget annat. Jag erkänner världen utanför mig, den som jag formats av och delvis format. Det jag vänder mig mot är det psykologistiska anspråket. Det kanske har med din yrkesroll att göra, att du vill skaffa dig ett övertag även inom litteraturen. Om man nu ska använda sig av misstankens kritik.

Att jaget inte är stabilt är en annan aspekt som klibbar fast på påståendet och utmanar det: vilket jag? Då-jag eller Nu-jag? Sen-jag? En persona? Helige ande?

Icke-kreativ skrift är också ett problem att få in i teoribildningen om att det inte går att skriva som sig själv. osv osv

Släpper den frågan nu.
2024-04-25

  Gunnar Hilén VIP
Har svårt att föreställa mig själv vara "inte-jag". Jaget är så djupt grundat i människans liv att det är svårt att säga HUR man ska vara för att vara sig själv.

Men man behöver inte oroa sig över den frågan. Allting från mig är jag. Även förnekandet hör till den krackelerade bilden.

Vår strävan tycks däremot alltid ha varit att både vara oss själva och befria oss från oss själva.

Vi är fångar, fångvaktare och dörröppnare, allt i ett.
2024-04-25

    ej medlem längre
Det ligger en maxim bakom texten som jag inte skriver under på, att skrivarens personlighet alltid finns att finna i texten. Det är en av psykologins härskartekniker. Fångas då hela litteraturen inom psykologins aktionsradie? Nej. Modernismens författare trängde bortom den förklaringsmodellen. Men är man psykologiintresserad och vill behålla sin maxim så är det fritt fram att fortsätta låtsas som att den är sann.
2024-04-25

  Emanuel Sigridsson VIP
Intressant text. Nietzsche är ju inne på problematiken, att ingen vill ha den fullständiga texten om sig själv.

Men det är kanske det som står här, lite åt Vonnegut: Du är är vad Du låssas vara, så var noga med vad Du låssas.

Och det kanske man får vara nöjd med.
2024-04-25

  Gunnar Hilén VIP
Kanske det.
Åt sitt eget håll antagligen.
2024-04-25

    ej medlem längre
Pessoa och Yeats rundade det problemet för länge sedan.
2024-04-25
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP