Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Universitetskravaller i USA

Inget nytt under solen, 1968 studerade jag vid UCLA då universitetet omringades av militanta black panters med Angela Davis i spetsen . Kravaller utbröt och spred sig till Berkley. Situationen blev så allvarlig att Ronald Regan som var guvernör i Kalifornien vid den tiden stängde universiteten och räknade med att ockupationerna skulle upphöra då inget fanns att ockupera längre. Den utlösande faktorn var att Angela Davis fått sparken från sitt jobb som lärare på UCLA pga av att hon var kommunist.
Situationen förvärrades vid UCLA och kravall poliser kallades in.
Black panters ledare flydd till ett närbeläget hus där de förskansade sig. Det hela sändes direkt på TV. Tillsist när blackpanters vägrade att komma ut kastades tårgas in genom fönstren. Polischefen i LA gav då order till poliserna.
”When they are comming out they are all yours.”
Några av blackpantersmedlemmarna blev sjutna men Angela Davis klarade sig. Hon är numera författare och professor vid UC Santa Cruz i Kalifornien.




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Kungskobran VIP
Läst 39 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2024-05-04 08:57



Bookmark and Share


    Lena Söderkvist VIP
Ronald Reagan agerade faktiskt klokt, objektivt sett. Det sparade nog människoliv att han gjorde så. Men det var givetvis helt sjukt att Davis skulle få sparken pga sina politiska åsikter. Tårgas mot ockupanter är inte heller rätt. Förhandla, det är vad man måste - och lyssna, så klart. Jag tycker inte att Biden är optimal som president, men alternativet Trump är så mycket värre. Tyvärr är USA inne i en djup politisk tillbakagång - se bara på abortlagarna, t. ex. Och det är Europa också. Man måste nog bedöma myndigheternas agerande efter det rådande politiska läget, och det är ju inte det bästa. Vad gäller Hamas ledare och Netanyahu förtjänar samtliga livstid enligt min mening.
2024-05-04
  > Nästa text
< Föregående

Kungskobran
Kungskobran VIP