Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Nu är det så att det finns två etablerade termer: hyperakusi. Misofoni.


Hyperakusi

De tror att ljudkänslighet är påhitt.
Att man inbillar sig. Gör sig märkvärdig.
Att det är en fråga om att vänja sig.
De tror att man gör sig till när man
inte vill ha på teven högt, att man får
huvudvärk av bestick mot porslin, av
skränig reklam eller pågående dataspel.

Och så är man egoist när
man ber folk dämpa teven.
När man inte vill höra den
pysande sodastreamern.

När man inte vill
höra ljud från flera
håll samtidigt.

Surrande fläktar.
Luftvärmepump.
Tickande klockor.
Plötsliga skarpa
telefonsignaler.
Apparater.

Tänk på andra.
Var lite flexibel.
Du kan väl använda
öronproppar?

Men det låter väl inte högt?

Well, det är inte en
fråga om enbart decibel.
Det handlar om ljudart.

Ljuden i naturen
är en helt annan sak.
Det är inte artificiella
ljud, elektroniska ljud,
reklambetingade ljud.

Det förekommer inga
skarpa rikoschetter i skogen.
Fåglarnas väna meddelanden
går upp i etern eller landar
i mjuk mossa.

Är pälsdjursallergiker
också egoister i behov
av att vänja sig?

Tar ni fram
jordnötspåsen och
börjar truga när
jordnötsallergikern
hälsar på?




Övriga genrer av rostspik VIP
Läst 83 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2024-05-06 12:11



Bookmark and Share


    Tidsljus_Timelight
Jag har sensorisk störning.
2024-05-11

  Larz Gustafsson VIP
LOL!
You bet!
2024-05-11

  Koloristen
@ Larz: E'ru HSP, e'ru're'?
2024-05-11

  Larz Gustafsson VIP
HSP här.
Oclså svårt för omgivningen - OCH mig - att hantera.
Många vet inte ens vad det är.


2024-05-10

  Koloristen
Som en som haft hyperakusi i årtionden och pga detta gjort mig omöjlig med stora delar av grannskapet är jag tacksam över att saken belyses.
2024-05-10

  kriya
texten belyser verkligen hur långt bort vi kommit i från vårat ursprung och naturliga behov/rytm tycker jag. läste den i morse men var som att min hjärna var för stressad då för att ta in vissa saker i texten tror jag
2024-05-06

  Larz Gustafsson VIP
Jag kan till fullo identifiera mig.
Själv är jag högkänslig.

Jag ogillar t ex "parallella ljud" om jag talar.
2024-05-06
  > Nästa text
< Föregående

rostspik
rostspik VIP