Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
http://uhri.cfenet.ubc.ca/content/view/83


Utökad kamp mot narkotikamarknaden leder till mer våld



En provokativ ny rapport föreslår att desto mer polisresurser som satsas på att motverka droghandeln, desto mer ökar gängvåldet i den undre världen.

I kanadensiska städer som Montreal, Toronto och Vancouver har polisen satsat miljontals av kronor de senaste åren för att få stopp på den illegala narotikahandeln och det våld som rivaliserande gäng engagerar sig i.

HIV-forskningsgruppen B.C. Centre for Excellence in HIV/AIDS har motsatt åsikt. De menar, efter att ha gått igenom 15 engelskspråkiga studier på ämnet de senaste 20 åren, att blodgjutelsen bara förvärras när polisen försöker stoppa droghandeln.

87 procent av studierna observerade att narkotikapolisens arbete var associerat med en ökning av våld och vapen-relaterad brottslighet på narkotikamarknaden.

cfe

En studie från Florida 2001 fann t.ex. att en ökning i antal anhållningar för droger var länkat till en dubblering i risk för våld och inbrott.

Rapporten är angelägen med tanke på att den konservativa regeringen vill skicka fler drogbrottslingar till fängelse för att konfrontera drogberoende.

Men rapporten föreslår att mer repression är förutbestämt att misslyckas. Arrester och långa fängelsestraff leder bara till att utöka stommen för fejder mellan rivaliserande gäng. När marknaden blir instabil efter att nyckelspelare plockats bort, följer våld med stor säkerhet.

Istället föreslår man alternativ till förbud som legalisering av narkotika via kontrollerade marknader för vuxna för att minimera deras användning. På så sätt förvsinner motivationen för kriminella gäng att ge sig in i handeln.




Fri vers av Aldrig
Läst 156 gånger
Publicerad 2010-04-03 17:08



Bookmark and Share


  Aldrig
åhh tack för ditt meddelande!
det är så sant så sant.. det råder ju VM i dubbelmoral i dessa frågor :)
jag personligen är inte alls vän av missbruk men väldigt intresserad av all ny forskning kring denna mirakelväxt! En drivkraft hos mig är att jag så väl kommer ihåg broschyrer och föreläsningar av före detta missbrukare i gymnasiet som jag idag förstår inte innehöll ett rätt... det är förjävligt tycker jag!!!
2010-04-03

    jooline
jag tycker att politikerna som prompt ska ha cannabis illegalt förbiser de flesta viktiga frågorna. det finns inget riktigt argument tycker jag, snarare dubbelmoral då de borde fråga sig hur många personer som dött av t ex alkohol och tobak? och även ha i åtanke att det inte finns ett enda dokumenterat direkt dödsfall av cannabis. inte ett enda. det missar dom.
2010-04-03
  > Nästa text
< Föregående

Aldrig
Aldrig