Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Kunskap - utvik



Oberoende av vad vi tror oss kunna lära oss,

så tänker jag det vara så

med allt det som det faktiskt är möjligt för oss att lära oss,

att detta är något som i "någon form"

alltid finns och alltid har funnits i oss,

likt ett "sovande-lärt" men ej alls något "vaket-lärt".

När det sedan beroende på situation

"öppnas" upp för varje specifikt lärande,

kommer om tiden är den rätta,

dessa kunskaper i oss att finna sig vara sökta och behövda

av de yttre kunskapernas exakta motsvarigheter,

och därefter även tillåtas ta "sina" platser i vårt medvetande,

då som aktuella, faktiska och därvidlag användbara kunskaper.

När man "lär" sig vad det än månne vara,

har jag ofta haft känslan av att dessa vidhäftar en slags diffus "aning",

vilka ibland även föranleder upplevelser av dessa ahaan och dejauvuer;

som om man någonstans liksom redan visste

eller varit med om det som man just lärt sig eller erfarit

och som om man faktiskt och egentligen

vet mycket mer än man borde veta,

åtminstone utifrån allt det som man läst

eller på annat sätt och bevisligen inhämtat.

Jag känner mig därför ganska viss om

att det utan en allomfattande och förberedande

inbyggd igenkänningens kunskapsbas

inte överhuvudtaget eller någonsin alls

är möjligt att lära sig den minstaste av kunskaper










































Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Ari Viklund
Läst 232 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2011-01-05 18:46



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Intressant och tankeväckande text att läsa. Lite påminner den en smula om det som Platon bl.a. framför i sina dialoger, att det vi kallar kunskap egentligen i grunden består av återerinring. Att det som vi tror att vi lär oss är något som vi egentligen redan bär med oss från själens preexistens som sedan väcks till liv och blir tydligt. Således vet vi redan egentligen från början allt det vi kan och det återstår bara att någon gör det tillgängligt, levande och aktuellt. Framförallt gäller kunskapen då idévärlden, den som är den sanna och verkligt existerande världen, till skillnad från sinnevärlden som bara är ett blekt avtryck av denna. Att kunskapens bas är återerinring skulle alltså förklara varför vi får så många "aha"-er och déjá-vyer när vi lär oss något som vi trodde var "nytt". Jag vet inte riktigt hur jag förhåller mig till detta, men den här texten var i alla fall ett mycket läsvärt utvik...
2011-01-05
  > Nästa text
< Föregående

Ari Viklund
Ari Viklund