Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Vykort från homeostasen, XVII-XXII

 

 

Gruvarbetaren i Lubumbashi lånar tacksamt sina händer
till en kobolthungrande hacka som strävar djupare
in mot bergets hjärta men med ett eko
som längtar att fly labyrinten, rusar uppåt
tills det stumnar i schakten på trehundrafyrtiometersnivån


~


Ett gathörn i Marseille, inte alls långt från
Café Angleterre - äldre man, yngre kvinna
stöter ihop, går vidare; obrutet genom förloppet:
blickarnas förbund med respektive telefonglas.
Hopknycklad sedel. Vattenstämplar av spökljus.


~


Det är mörkt ute, mannen i hasselbrun jacka
som väntar vid järnvägsövergången
hör ljudet skjutas ihop och tänjas ut, ser
tågfönsterskenet som en negativ juvel
som sönderdelar mörker i sina fasetter


~


En trebarnsmamma i Veracruz
lutar över ett räcke på strandpromenaden;
när hon vecklar plasten från sin smörgås
faller lite kapris och oliver ut
redo att gå som fribytare mot Gamla världen


~


Industriarbetaren vid en av tusentalet
likformigt oljade maskiner, här i Perth och annorstädes,
rått slammer från en oförutsedd produktionsinstörtning,
blicken som spinner över skuldran, den ogripbara känslan
av ännu en fullständigt unik upplevelse


~


Sir Cyneferths väpnare vid Hastings
hör ännu en tunnhjälm slås till minnesmynt
i fabriken av rykande hästar med ånghammarhovar
samma blick som spinner, samma ljud, samma ogripbara känsla
av ännu en fullständigt unik upplevelse




Fri vers (Prosapoesi) av Tomas Söderlund
Läst 213 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2012-01-16 00:03



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Tomas Söderlund
Tomas Söderlund