Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ur hortolobens bladverk

 

 

Människan är tyngd och rötter.
Vi rör oss taktlöst mellan plana positioner
medan träden söker högre dimensioner;
förluftligas gör vi vid deras fötter.

Och något tog sin början:

Man anförtrodde mig ett vådligt uppdrag;
jag skulle rita träd och illustrera
hur grenar delar arter, och hur folkslag
och gensekvensers enskildhet än mera
förgrenas upp och splittras ned i löv.

Jag skred till verket:

Jag kalkylerade med remarkabel
rotanalytisk dubbelprecision
hur det var möjligt att få trädtopologin
att växa till en livsfylogeni -
om jag blott fann rätt trädrumsvariabel.

Så med tredje rangens omvänd vektorabel
spektralförskjöt jag gammafältets lag
tills på min hundratrettifjärde dag
mitt uppdrag blev förvandlat till en fabel;
ty trädrumsporten blev då penetrabel.

Institutionen lämnade jag bakom
när orädd jag med trädlövssydda vingar
steg in i porten, genom årets ringar
och följde grenars vägar uppåt, bortom.

Jag färdas i hyperbler nu, jag flyger -
en lövträdsfrukt i trädrumsdimensionen.

Jag faller, blir en pålrot när jag mognat.




Fri vers av Tomas Söderlund
Läst 219 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2012-01-16 21:18



Bookmark and Share


  Kristina Wallbing
Ja nog vore uppdraget en fabel - att beskriva ett träd, eller en människa. Du gör det dock på ett suveränt sätt! Själv är jag förtrollad av träd, så jag läser detta med stor förtjusning!
2012-01-21

  stenhur
Virtuellt vindlande i visionära verkligheter. Verkligen vackert!
2012-01-17
  > Nästa text
< Föregående

Tomas Söderlund
Tomas Söderlund