Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Benämning

Går förbi
kassarna utanför fönstren
tegeltung ruvande byggnad
tydligen utan
kylskåp

vill inte se
men faller

in i blickarna
hos barnen
alldeles för stillsamma
bakom rutorna

Och
den unge mannen
med ögon som varsel
om ofärd
i röda nätters
rörelse mot Aldebaran
och tunnor
med brinnande sopor
som sista värn
mot kölden
Han börjar förstå

Går plötsligt
ställföreträdande
för dem
som inlåsta
inte ens
får gå gatan ned
outhärdligt tyngd
av deras ickesteg
jag tar

De hänger
sina frågor runt
min hals
det klirrar av
förhoppningar och hat
och tusen avtryck av
små fingertoppar
mot en ruta
pudrar mig som snö

Skylten
bränner mig till
svart skam
med sin
benämning
som skär
djupare än trasigt glas

Migrationsverket
förvarar
drömmar och liv
som vore de
dokument

ordets makt

"Förvarsenheten"

hur blev mitt land så här?




Fri vers av lenakarin
Läst 249 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2012-03-28 22:38



Bookmark and Share


  Haiau
En otrolig djup dikt om människornas liv som flyktingar .
Tack för att du har dokumenterat de situationer genom en vacker dikt !
2013-02-19

  Wolf Wallström
Kylskåp finns, men kanske överfyllda.
Skyddar min mat från "vänner" i samma korridor eller lägenhet.
Därav förvaring utanför eget sovrum.

Ofärden kan vi med ganska stor säkerhet hänföra till tiden innan
ankomst till Sverige.

Din text är bra och belyser mycket starkt dessa människors situation.
2012-03-30

    ej medlem längre
Mycket stark lyrik och fjärran från poetiskt floskleri. Jag applåderar så mycket jag kan. Dikten har ett inre "driv" och ger resonans inom mig som läser.
2012-03-29
  > Nästa text
< Föregående

lenakarin