Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
DIKT


DEN VITA BLÅKLOCKAN



Du käraste lilla blomma, hur kunde det bliva så,
att du är den endaste vita bland alla de tusende blå.
Fanns det ej färg i Guds pensel att även du kunde fått
ett endaste litet stänk av himmelens mörkaste blått.

Du käraste lilla blomma, du vita bland alla de blå.
Du böjer så ödmjukt ditt huvud, det är som du tänkte
som så:
Ack, vore det inte det bästa, om åter jag vore till stoft.
Jag är väl till glädje för ingen, jag har varken färg
eller doft.

Du käraste lilla blomma, jag kan dig väl förstå.
Vi är varandra rätt lika, vi är ju så udda, vi två.
När andra glänser och prålar, då ser vi så torftiga ut.
Så bär vi vårt öde tillsammans, vi föddes
när färgen var slut.

Ingvar Björkdahl
Mariestad




Bunden vers av Ingvar Björkdahl
Läst 203 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2012-06-05 16:23



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Vemodigt skrivet om en till synes helt oansenlig vit liten blåklocka som formats när färgen tagit slut och tänker att det ändå vore bäst om den förvandlades till stoft. Det finns en djupt existensiell dimension i den här texten som både omvandlar och berör och som i en vidare bemärkelse påminner om såväl livets korthet som om den brist som man emellanåt kan uppfatta i sitt väsen när man känner att något saknas och att man inte riktigt förmår att passa in i den stora planen där allting är så fulländat och perfekt. Samtidigt så kan jag faktiskt också känna en viss ömhet inför texten eftersom det ofta är i just det sällsynta och ovanliga som det finns ett egentligt värde. Sorgligt må det vara att man saknar strålglans, men trots detta så kan man ju ändå vara till glädje fastän man saknar både doft och färg, och mitt i det synbart fattiga så händer det också att livet springer fram med full och obeveklig kraft. Jag gillar den här dikten, såväl till dess form som till dess innehåll. Den inger en bitterljuv känsla av melankoli och påminner starkt om ödets nycker och om alltings fundamentala flyktighet.
2012-06-06
  > Nästa text
< Föregående

Ingvar Björkdahl
Ingvar Björkdahl