Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Titeln är första raden i Tomas Tranströmers dikt 'Preludium' ur hans debutbok 17 DIKTER (Bonniers 1954). Texten omarbetad 2014 05 26.


”Uppvaknandet är ett fallskärmshopp från drömmen”

 

 

 

Vaknar i juninatten och känner ett liv

jag aldrig har känt förut

ser ett liv jag aldrig sett

berörs av ett liv jag aldrig rört

 

En närvaro tjockare än blod

liv av kött bär fram vätskor i

en förening av kupade händer

kring stunden som utan skiljetecken

 

bara kunde stavas tillfällig

när ljuset sedan glesnade över taken

timmarna och alla minuter föll ner

till noll där jag landar i dagen

 

med skavda knän och

blodiga händer med minnen som

varken kan ljuga eller tala sanning




Fri vers av petter rost
Läst 1790 gånger och applåderad av 24 personer
Publicerad 2014-02-09 23:44



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Grymt bra. Gott så..
2014-06-24

  Sanna i badet VIP
böljar vacker

"om stunden som



utan skiljetecken" - underbar övergång

ett kliv ut
ett litet hopp

...
2014-04-30

    ej medlem längre
Svävar över texten igen..här finns det eviga, det tillfälliga, det allmängiltiga och det personliga- egentligen utan motsättning, men ändå så påtagligt. Berörs och läser om. Tycker om.
2014-02-23

  Annika Persson
Jag tolkade in något i din text, som jag känner igen hos mig själv.
Fint skriven!!!
2014-02-23

  Annika Persson
Vaknar i juninatten
efter att ha träffat vänner
vi drömmer om hur vi vill leva.
Ser mig själv leva
om jag skulle göra så här istället.
Koltrastarnas kvitter i fönstret
hörs så tydligt efter lite sömn.
Har redan ångest över vintern,
att snön fryser snabbare än vatten,
och att man måste ta hand
om sig själv plocka ihop resterna
av vinterdagarna och leva upp igen.
Så ensam man är om sin hälsa,
även om blod är tjockare än vatten.
Kölden kan ingen hämnas på.
Jag går upp och sköljer svetten
i mitt ansikte med rosenvatten.
Ljuset väcker mig om morgonen,
tänka sig att det är sommar
ett tag till. Det gäller att vara
30 grader i livet och kastas upp
ur havet som ett väsen som
söker en roll, flera roller för
att leva och ha roligt.



2014-02-23

  axveronika
WOE så bra
2014-02-15

  Lollitta VIP
en närvaro

tjockare än blod


timmar och

minuter

ner till noll

_______________+++++
2014-02-15

  elin1
Oj, jag gillar den verkligen. Vilket vackert flyt och vilka pulserande, korta och precisa, rader.
2014-02-11

  Annie b'larsson VIP
Tycker mycket om resan genom dikten - den väcker en massa i mig, där jag vill utropa Ja! - på flera ställen. Så svårfångade de är, dessa sekunder av liv vi lever och allt vi upplever, men du får till det. Den citerade rubriken med Tranströmers citat är en mästerlig rad av en annan stor poet.
2014-02-10
  > Nästa text
< Föregående

petter rost
petter rost