Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Minnen av Ale Stenar (I)

En enda anspråkslös sommardag,
och besöket självt lämnade knappt några intryck –
ögonen skummade över landskapets boksida
och ingenting fastnade,
likt ett sandkorn bland andra på livets strand

men kornet sköljdes inte bort med glömskans flodvatten
och minnets ebb blottade mer däromkring
som om sandkornet var toppen på översta spiran
av en stor borg dold i sanden -
och långt senare är minnet av somrarna
under den perioden i livet
helt uppfyllda av Ale stenar.

Vad fick just denna dag att så mångfaldigas?
Kanske var det en sådan dag
som inte passar in i någon ordning,
ett element som säger
att den gjorda kategoriseringen är fel -
ett element ur Regnum Chaoticum;
likt en portugisisk örlogsman
eller en spökorkidé
skaver sig dagen kvar i minnet.

Och vid havet finns bara resterna av ett skepp
som långsamt fallit från himlen,
sjunkit ner bland Kåsebergas dyner
och skeletterats av den hårda östersjövinden
tills en naken ram av sten
står ensam kvar i betesgräset.


---
Regnum Chaoticum: allt Linné inte kunde inordna i andra riken: om djur får energi av mat och växter av solljus, så saknar spökorkidén klorofyll och blåmaneten är fyra organismer, där bara en har magsäck.




Fri vers (Fri form) av Unmetronomic VIP
Läst 80 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2023-06-23 12:44



Bookmark and Share


  Lustverket VIP
Glömmer aldrig första besöket på Ale. Magi. Att gå från sten till sten, vibrera med dem. Åka bakåt genom millennierna. Stanna.
2023-06-23

  Ulf Carlsson VIP
Tematisk reflektionslyrik med saltstänkta metaforer och liknelser.
Läsvänlig text med ordentlig syntax och interpunktion.
"Genomsyrade" borde bytas både formmässigt och som ordval.
2023-06-23
  > Nästa text
< Föregående

Unmetronomic
Unmetronomic VIP