Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Samrörets heta Samum

Samröret
en grupp människor emellan
är en förmedvetet regisserad folkdans;
enstaka individer emellan en pardans
signalerad direkt ur ryggmärgens kosmikmottagare

Den vidare mentala rörelsen i en grupp
kan lätt leda till utlösande av väldiga krafter
som uppenbart styr sig individerna förutan, av sig själva,
myrtaligt, otaligt, utan frontallobsreflektioner,
vid fotbollsmatcher, popkonserter, krig
och framför allt folkmord, kräldjursvis

Den trängre pardansen kan,
mentalkoreografiskt,
likna den mellan lekande harar,
eller tranornas parningsdanser,
fast den inte alls behöver ha sexuella inslag,
även om sexuella situationer förstås också faller in
i dessa oreflekterade, biologiska beteendemönster

Samröret två personer emellan
utgör en biologisk, kreativ koreografi,
utanpå skikt på skikt av kapslingar, brottytor
och sociala maskhål,
liksom hela livsstilars svarta hål
och deras paralysi på händelsehorisonterna
när seglen revas och skeppen lutar strandade i torra oceaner
i en dags datoduo utförd per automatik
i världsalltets autonoma självbespeglingar;
blivandets artificiella intelligens,
som snabbare än tanken reagerar på,
och styr kroppsspråken hos individerna;
för samtalens betydelsebördor och musklernas sammantagna uttryck
vidare
i ett mellan de tu pingpongande utbyte
i en dans som förs precis under medvetande och avsikt,
medan allt vi tror oss förnuftigt samröra
sker just innan vi hör oss säga,
innan vi iakttar oss kliva, vika, stöta, glamma, le,
artig- eller ondgöra,
och som ibland glider ut över vaxduken
och faller över köksbordets kant, korkmattestudsande,
i ett avgörande av den balanserande situationens öde,
mot förtätande eller avklingande, i avstyrande eller fördjupande

Sedan brevskrivandet, och långt senare telegrafen kom i bruk,
har samröret förändrats och utökats,
så att den dans vi låter utföra oss,
på, eller innanför armlängds avstånd,
blivit en eftertraktad anomali under radarn
i skärmsjuka folkkroppar,
bejublad i nakna diktsviter
och post-Bergmandramatik
- men DANSEN, ur supernovornas utspydda grundämnens
du och jag, tvärs genom all teknik,
fortgår,
under sociala normers täckmantlar,
i ett skuggspel bortom tabun och spelregler,
och utom begreppsmässiga räckhåll

Samröret är gränshandel i mänskliga mellanlägen;
bortlåtsande den universella ödsligheten
och dess positioner,
innan tanken, innan medvetenheten, innan OSS,
i beskedlighetens nödvände

Vi är instrumenten i dessa konserteranden
i överlevnadens kooperativa metodik,
djupt inne i biologins förstlingslägen,
men dolda för oss själva i våra drömmar
kan vi måhända understundom känna Samumens heta vind
från supernovorna i våra nackar




Fri vers (Fri form) av Ingvar Loco Nordin VIP
Läst 87 gånger
Publicerad 2023-08-04 19:23



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ingvar Loco Nordin
Ingvar Loco Nordin VIP