Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

varje människa

 

 

 

Är varje människa en bok?

Är det därför jag skär mig

på dem så ofta?

 

Har varje människa jag läst

blivit en del av boken

med titeln "Jag"?

Är jag i så fall ett bibliotek?

 

Är varje människa ett bibliotek?

Har jag då blivit ett bibliotek av bibliotek?

 

Är varje bok jag glömt

kvar i något appendix,

kvar i lärarens facit?

 

Är varje biblioteks bibliotek

eller appendix

tillgängligt för vidare studier?

 

Du

 

Får jag läsa dig en gång till?

det var en särskild passage

jag fastnade för

men jag kommer inte ihåg

exakt hur den gick

 

Får jag sätta dig på min rullande vagn

som sällskap

i de ändlösa raderna av hyllor?

 

Får jag ta med dig ut

på ett kafé när jag letat klart,

eller är du bara ett referensverk

så sällsynt värdefull

att du måste stanna

i denna dammiga miljö?

 

Kan Vi läsa varandra,

lägga märken i varandra

och undvika hundöron och skärsår?

 

Kan vi lägga bort våra snygga omslag

så att vi kan hantera varandra

med den handfasthet

och vårdslöshet

som bara den som slukar och slukats

av texten kan tillåta sig?

 

Kan vi läsa varandra

med våra fingertoppar i natten

och se varandra utan ögon

på ett nytt och bättre sätt,

 

lämna våra medaljförsedda uniformer på stolsryggen

och kyssa fast nya ordnar på varandras bröst

som räcker till lånetiden gått ut,

tills bokstäverna tagit slut?

 

 




Fri vers av Mattias Karlsson
Läst 680 gånger
Publicerad 2007-01-23 17:44



Bookmark and Share


  utstött
Det är klart att det är möjligt. Ni kanske inte passar att bo ihop just nu i era liv
2007-04-06

  Arwen
Filosofiskt. Den här dikten tycker jag tar upp livets stora frågor. Om kärlek, om vad som verkligen betyder något, om vilka vi är och vad vi gör här och hur närmar man sig en människa på riktigt? Väcker tankar och är så vacker i liknelserna med böcker och bibliotek. Njuter!
2007-01-23

    wilja
Åh så bra! Snyggt genomfört hela vägen, fastän jag gillar andra delen bäst (Du-delen)... Ibland är du verkligen i ett kapitel för sig.
2007-01-23

  Nettan
Jag tycker jättemycket om den här texten. Den talar till mig på ett speciellt sätt och är mycket mycket tänkvärd. Dikten bär på lite vemod men också mycket mycket liv!
2007-01-23

  Cris
Gillade läsningen av denna och liknelsen med oss som böcker..
bra skapat
2007-01-23
  > Nästa text
< Föregående

Mattias Karlsson

Mina favoriter
Rasputin
Magnum Opus II
pokal