Förändringen av glaciärer sedan 1970" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Förändringen av glaciärer sedan 1970


En grön juldikt

Snart nalkas den….julen
Men inte en flinga av vitt
Nu sitter vi deppiga och grå i skjulen
Saker kostar, men snö är väl fritt?
Visst känner man sig bestulen?


”220 miljarder ton is försvinner från Grönland varje år.
Det är en tiotusendel av Grönlands totala ismassa, som är jordens näst största.”
DN 10 Augusti


Ingefära fraktas långväga för att vi ska kunna baka,
För vad vore jul utan Pepparkaka?
Vi köper miljörätter, för att miljön bejaka
Men vad kan lite hembakat orsaka?


”Enligt den senaste rapporten från FN:s klimatpanel, IPCC, kommer havsytan att höjas med uppskattningsvis 18 till 59 centimeter det närmaste seklet, om temperaturen blir mellan en och sex grader varmare.”
DN 17 December



Fritt taget från Viktor Rydberg:s ”Tomten”:

Decembers temperatur slår rekord,
inte en snöflinga, bara dimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
ingen snö syns till på fur och gran,
Endast sot finns på taken.
Inte en tomte är vaken.

Tomten står där så grå vid ladgårdsdörr,
grå för julen snart går att avskriva,
tittar, som många vintrar förr,
upp emot månens skiva,
tittar mot skogen, där gran och fur
drar kring gården sin dunkla mur,
grubblar, fast ej det lär båta,
över en underlig gåta.




Fri vers av fallen
Läst 692 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2007-12-18 01:36



Bookmark and Share


  Ewa-Britt Nilson VIP
Denna dikt har allt
nu i sista minuten
borde vi tänka till:
K*A*L*L*T*****
2007-12-30

  Svante
Jag saknar verkligen den vita julen. Bra tolkninga av Viktor Rydberg :)
2007-12-19

  ia
helt enkelt suverän!!!
2007-12-18

  Obnoxious
Fantastisk tolkning på tomten! men jag är som alla andra när det gäller klimatet. Låtsas som ingenting och blundar.
Men du, här är det -15,4 grader ute och ca 5 cm snö på marken.
Jul jul strålande jul, snön ligger vit på taken!
2007-12-18
  > Nästa text
< Föregående

fallen
fallen