Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Du syns i hela Norden


Achilléa millefólium





Du är en av våra vanligaste vilda blommor.
Du brukar kallas för rölleka.
Dina blommor lyser vitt lång väg
under sensommar och höst.
Du är vanlig över hela Norden.
Finns till och med runt hela Island.


Du växer på torr gräsmark,
åkerrenar, vägkanter, hedar,
industriområden, grustag.
Du är vild, tålig och uthållig.


Dina blommor sitter fem
och fem i platta flockar
omkring 2 -5 decimeter högt
och hela Du har en stark kryddlukt.


Du har en krypande rotstock
från vilken en styv, kantig och
stark stam växer upp.


Du bars fordom torkad av romerska soldater
i deras ränslar som botemedel mot
magont och som sårläkande medel.


I Frankrike användes Du av timmermännen
för att stilla blodflöde.


I dagens Sverige stympas Du ofta av
gräsklippningsfanatiker, vilkas intelligens
inte ens räcker till för att låta bli gräs och växter,
som inte behöver klippas.


Under antiken var Du sömnens symbol och
Du kallades även för drömört i Frankrike.
Lade man Dig på ögonlocken skulle man
få vackra drömmar.




Fri vers av boen
Läst 306 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2008-07-13 21:19



Bookmark and Share


    Tteresia
Röllekan är verkligen en underskattad växt.
2008-07-18
  > Nästa text
< Föregående

boen
boen