Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
http://www.youtube.com/watch?v=CA93ybVGCeg&feature=related


gårdvaren

De säger att det första som dör är oskuldsfullheten. Den bild av världen som säger att allt kommer att ordna sig till slut. Att de goda alltid segrar, att rättvisan är en slags naturlag som inte går att förändra.

Sedan tappar man sakta tron och hoppet i takt med att dröm efter dröm krossas. Kvar finns bara en tomhetskänsla som infinner sig. Synen på världen övergår från rosa och blått till ett grådisigt skimmer som täcker allt annat.

Man ser dag efter dag det mörka som finns i människor. Det onda som dessa gör emot varandra utan tanke på dess konsekvenser, utan tanke på varför. Och när man ser allt det svarta ter sig det grå nästan ljust i jämförelse.

Apatin hos de grå både chockar och förbryllar en på samma gång. För oansenlig i denna världen resignerar man i sin frustrationen så småningom och frestas att bara lunka på. Sluta ögonen och bara gå. Som om ingenting sker. Ingenting händer i denna världen som skadar andra människor.

Men så bakar man in all ångest i kroppen och med ögon som för länge sedan lärt sig att se bakom kulisserna reser man sig sakta upp. Banar vägen genom den gråa massan. Bryter sig loss. Går mot strömmen. Och utan falska förhoppningar om denna världen väljer man att göra någon skillnad. Att slåss. Mot det perversa, det fega, det meningslösa.

Lovar sig själv att aldrig låta det hända någon annan. Aldrig stillatigande se på medan det sker. Och man blir svartare, går djupare under ytan så att någon annan har en axel att stå på. Man blir ett monster själv. För att det är enda sättet att bekämpa ondskan på - fullt ut.

Så att någon annan får se ljuset spegla sig över den gnistrande vattenytan. Så att någon annan får fortsätta att se världen i det rosa - och det blåa. Så någon annan får behålla, det naiva - och det oskuldsfulla.




Fri vers av Regular
Läst 337 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2008-12-19 05:17



Bookmark and Share


  -Ulla Tilemo- VIP
Musiken är ett av mina favoritstycken.
Texten har mycket att säga, om hur vi förhåller oss genom livet.
Vi människor lever under samma lagar vad beträffar olyckor, sjukdom och död. Det är kanse hur vi förhåller oss, hur vi tar oss igenom som är den stora utmaningen.
2008-12-19

  Thurizas
oh ja...färgerna finns där om man vågar resa sig upp och trotsa den gråa massan! fan vilket bra budskap du kommer med här.:)
2008-12-19

  Trädflickan
Läste texten först utan musik och då var den bra, men sen med musiken till och innebörden av rubriken blev den vacker, djup och sorgset ödslig.
2008-12-19

  drakbruden VIP
Snygg komposition!!
2008-12-19

    ej medlem längre
Bra skrivet!
2008-12-19

  Regular
Till tonerna av Samuel Barbers "Adagio for Strings"
2008-12-19
  > Nästa text
< Föregående

Regular
Regular