Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Bilden heter Nazismen 1919 - 2023


Mamma, jag och judarna

För min mamma var det naturligt att efter Andra världskriget hjälpa det lidande tyska folket. Och min mamma var definitivt inte antisemit. Jag har fått lära mig att älska det judiska folket.

Detta har på ett märkligt sätt påverkat mig i min inställning till staten Israel. Jag är skeptisk till bildandet av den judiska staten. Jag skulle hellre vilja veta varför de allierade inte bombade vägar, järnvägar till koncentrationslägren, än att Israel idag finns. Brist på bomber var det definitivt inte.

Nu finns Israel. Nu finns Hamas. För mig är båda uträknade. Om jag inte tänkte så skulle jag inte kunna se barn i ögonen.

Israel är en skam för judarna. Hamas är en skam för palestinierna.




Övriga genrer av Emanuel Sigridsson VIP
Läst 142 gånger
Publicerad 2023-10-14 12:55



Bookmark and Share


    tramp
Håller med Notarius. De två sista stroferna bär dikten framåt och ger den ett stort värde.

Sannolikt hade tillfartsvägarna till många koncentrationsläger bombats om de allierade känt till det som pågick.
2023-10-26

  till E
Jag tänker att din mamma var en stor människa och en förebild av rang.
2023-10-25

  Stanley Rydell
Missförstå mig rätt, men konstruktionen liknar ett nollsummespel. Att staten Israel finns kan aldrig väga upp förlusten av alla som dödades i lägren.
Båda ”uträknade” tolkar jag som en omöjlig konstruktion inom ramen för vilken ingen lösning finns, ingen grund för fred.

Det absoluta avståndstagandet från de båda statsbildningarna en nödvändig fast kanske inte tillräcklig förutsättning att se sina barn i ögonen.

Känner igen mig i första strofen också i min mammas hållning.

Mycket viktig text bortom enkel politisering!
2023-10-20

  Kajan VIP
Ja, vi är alla människor; den enes lidande är vårt lidande; och vice versa . Nu positionerar sig en del politiker för att dra fördel av situationen; Det råder skymning i människoland .
2023-10-16

  räddare/antenner
Exakt
2023-10-16

  Anya VIP
Jag är benägen att hålla med dig. Det finns inga hyvens killar i denna konflikt. finns det det i någon konflikt? Min man menar bestämt att de makthavare som beslutar sig för ett krig borde stå längst fram i frontlinjen. Undra hur många krig det skulle bli då?
2023-10-16

  Notarius publicus:Sten Wiking VIP
De 2 sista meningarna kan sägas vara väl rättvist fördelade.
2023-10-14
  > Nästa text
< Föregående

Emanuel Sigridsson
Emanuel Sigridsson VIP