Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Bilden är från Nanjing och bilden är min egen.


Nanjing

När det snöar i Nanjing faller tystnaden över odlingar. Fram till en gata, sänker sitt stilla lod över palmer. Skördar sin skönhet.

Efter en fråga mellan två huvudstäder förstår jag: Ett av lik kantat herravälde håller skyfflar tunna. Här måste människan återuppstå igen och igen

Pagoden över hustaken har samlat sig i vitt. Den stumma träklockan kommer att resa inom mig över de mongoliska bergen; jag är trött på valda dödar,

och leder ur ordet rike

(jag arbetar just nu bl.a. igenom mina reseanteckningar)




Fri vers av Emanuel Sigridsson VIP
Läst 178 gånger
Publicerad 2024-01-01 11:56



Bookmark and Share


  Eva Langrath VIP
En poetisk skildring av Kina där snön för mig blir det vita rena. Jag möter ett land sargat av lik och möter människan som om och om igen reser sig och lever vidare. Tiden tycks stum och jag funderar över "jag är trött på valda dödar, och leder ur ordet rike". Jag tänker på alla dessa som fått möta döden för att de valt att ta andra vägar (leder) än det som behagar riket.
2024-01-18

  Ninananonia VIP
Tänkvärda ord i din dikt får mina tankar att vandra och resa i tid.
Gillar!
2024-01-10

  Anya VIP
En annorlunda men ytterst intressant reseskildring av Kina. Poetisk så det förslår.
Jag faller extra över hur diktarjaget är trött på valda dödar. Det får mig att tänka på självmord, men jag kan ju tolka alldeles fel?

Att tystnaden faller över odlingarna är en enastående besjälning.
2024-01-03

  Sparvögat VIP
I skönhet faller snöns tystnad ~
döljer så tidens fasor...
Ett rikes fall, nästa rikes återfödelse ~
som orden föder tankar om livets sorg...

Dina ord berör ~ oföränderligt själfulla.
2024-01-01

  Kajan VIP
Människans imperiebyggande blir den röda tråden; och den oskuldsfullt vita snön vittnar ständigt om ett annat sätt; en hjärtskärande dissonans som resenären bär med sig.

På ett sätt blir den stumma träklockan en liknelse för det, ett avståndstagande, en insikt som ej går att lägga ifrån sig vid hemkomsten.

En rik text med tyngd som upplevs okonstlad vid läsning.
2024-01-01
  > Nästa text
< Föregående

Emanuel Sigridsson
Emanuel Sigridsson VIP