Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Kan va till hjälp för skolelever


En stor process

Vatten som avdunstar stiger 
Till vår atmosfär
Kyls ner, kondenserar och sprider
Bildas moln till begär

Som så småningom blir mätta
Då regnet faller ner
Återförs till jordytan detta
Tas tillvara av växter, djur och fler

Genom markens olika lager
En del vatten sipprar ner
Då bildas grundvatten så fager


Ibland på en gång
Ibland i sinom tid
Det kan ta tusen år lång
Av solens hjälp i frid

Att vattnet avdunstas åter
Till vår atmosfär
Hela processen låter
Det börja om, se och lär


Kretsloppet är slutet, blott 
Jordens vatten förbrukas inte
Allt vatten som vi fått
Lånas, används, återförs, är syfte
Vi dricker alltså samma vatten
Som dinosaurierna gjorde
Och samma gör katten
Som också alla människor få borde


97 procent är saltvatten 
Som finns på jordens yta
Varav 3 procent är sötvatten
Man kan slicka sig om munnen och flyta
2 procent sötvatten är bundet till glaciär
Bara 1 procent sötvatten är
Tillgänglig för oss människor ungefär
Det vatten som finns där
I sjöar, vattendrag och grundvattnet
I marken som sötvatten är


 




Fri vers av Anonym__ VIP
Läst 43 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2024-03-01 16:31



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Anonym__
Anonym__ VIP