Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Människovärde

en människa som kan ta ifrån andra
hålla en annan människa som slav
en kontinent som kan göra detsamma
menar sig själv vara av bättre sort
och håller den utnyttjade för lat

finner vi ingen ande
i maskinen kroppen
finns bara kroppen
och den starkaste kroppen
kan ta från de svagare
vad han själv behöver
som man kan plocka delar
från en cykel
till en annan

den som blir utan mat och bostad
kan inte försvara sig själv
och om hon inte ens kan hävda
ett människovärde
som ingen får kränka
varifrån ska hon få helig ilska nog
för att be om hjälp till att förhindra
att de mäktiga rika tar för sig
av de fattigas kraft och tid
av lunga och njure
livmoder
och andra organ?












Fri vers (Fri form) av Blomma-Stjärna VIP
Läst 136 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2023-08-25 20:55



Bookmark and Share


  Anya VIP
Så sant det du skriver. Vem ger en annan rätten? Tycker Marita säger det så bra; " medmänsklighet är en variant av Allemansrätten"

Tyvärr många som inte förstår det. Jag hoppas jag förstår. Man får börja med sig själv....tänker jag.

2023-08-28

  Marita Ohlquist VIP
En bra och tankeväckande text som belyser vår värld.
Läser och tänker att medmänsklighet är en variant av Allemansrätten.
2023-08-28

    Lena Söderkvist VIP
Det är en cynisk värld vi har skapat åt oss. Kan bara hålla med här, det ligger stor sanning i varje strof.
2023-08-27

    Lena Staaf VIP
Ja detta cyniska utnyttjande! Man skäms för att höra till människosläktet. Och vi i västvärlden som ska vara så civikiserade och "bättre." Icke
2023-08-26
  > Nästa text
< Föregående

Blomma-Stjärna
Blomma-Stjärna VIP