Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
7-taktig trokéisk vers


BONDESLOTTEN

Vackra Norrlands inland, Hälsingland och Västerbotten,
ävenledes landet runt på många andra ställen,
visar oss ännu i dag de gamla bondeslotten
medelst träfasaders fönsterrika blänk i sommarkvällen.

Ännu står de ståtliga i sluttningar mot vatten,
sjöar, älvar, åar, bäckar liksom havets vågor,
som befästningar mot snö och is i vinternatten 
och som värn mot sommarsolens alltför heta lågor.

Tjärat timmer, knutat bakom faluröda bräder,
grundligt lagt på torparvis med stora, stumma stenar
byggdes bondeslottet konstfullt utav våra fäder,
nu ett världsarv att bevara, som vi många menar. 

Yttersidan signalerar välmåga och vishet,
innersidan vidimerar och bekräftar synen.
Furugolv och furusnickerier höjer priset,
höjer prisandet av slotten framför granskogsbrynen.

Förstukvistar, kakelugnar, målade tapeter,
vattenrännorna av trä och skurhålen i golven,
vävkamrarnas linnefrid med mönstrets hemligheter
ännu hängande som goda profetior kvar i solven.

Många landskap lockar med de gamla bondeslotten,
stugorna och torpen på den ärvda fosterjorden.
Med de välavvägda proportionerna och måtten
är de förebildliga för oss som brukar orden.

 

 

 




Bunden vers (Annat versmått) av Ulf Carlsson VIP
Läst 11 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2024-06-27 17:41



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP