Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Kebabkriget mellan Tyskland och Turkiet.

 Ett initiativ från Ankara kan ge ett allvarligt slag för en miljardindustri.Turkiet vill att döner-kebaben ska registreras som en "garanterad traditionell specialitet" i Europa. Statusen skulle vara ett stort slag för Tyskland, som självt hävdar att rätten Tyskland och Turkiet är i krig om döner-kebaben, där Berlin försöker stoppa Ankaras ansträngningar att få samma skyddade europeiska status som Spaniens serranoskinka och napolitanska pizza denna snabbmatslagning, noterar The Guardian.

Kampen om kebabens status började i april när Turkiet ansökte om att få registrera namnet doner som en "garanterad traditionell specialitet" över hela Europa, vilket innebär att etiketten endast kunde användas av de som följer de produktionsmetoder och specifikationer som anges för köttet i interiören . Veto på ämnet döner kebab
Tyskland hävdar att detta skulle skapa stora byråkratiska hinder och höja priset på den mest populära snabbmatsprodukten. Med så kallad doner-inflation redan en explosiv fråga om levnadskostnader i väljarnas sinnen inför avgörande delstatsval i september, lade Berlin in sitt veto mot frågan.

Om turkarnas begäran accepteras kan endast nötkött och lamm "horisontellt skivat i 3-5 mm tjocka bitar" säljas som döner jebab. Kycklingbitar skulle kunna vara tjockare i fjäderfäversionen, medan köttfärs skulle vara helt förbjudet Ursprungsdjurens ålder och skivningskniven skulle också behöva uppfylla tydliga specifikationer, samt kryddorna för att marinera köttet, enl. begäran sponsrad av International Doner Federation i Istanbul, som hävdar att rätten är en integrerad del av Turkiets "kulinariska arv".

Insatserna är höga, med tysk kebabförsäljning på totalt cirka 7 miljarder euro per år. Det uppskattas att en av tre tyskar äter minst en döner-kebab i månaden, men detta tar allt mer hårt på deras plånböcker. Både Turkiet och Tyskland hävdar att de är födelseplatsen för döner-kebaben, i form av att den blev berömd överallt värld. Denna delikatess av tunt skivat kött stekt på ett vertikalt rotisserie introducerades till Tyskland av turkiska invandrare, som kryddade det med hackade grönsaker och smetade in det med vitlök eller chilisås.

"En attack mot Tysklands kulturella identitet"
Om Turkiet lyckas med sina ansträngningar att ändra statusen för döner-kebaben kommer de nya reglerna att få "katastrofala konsekvenser för såväl gastronomiska företag som konsumenter", säger Ingrid Hartges, chef för den tyska hotell- och restaurangföreningen, till tyska medier.

Hon sa att det inte fanns något behov av EU-inblandning i fallet med döner-kebab, som redan faller under "tydliga och detaljerade" nationella standarder som fastställdes 1992.

"Det är en attack mot Tysklands kulturella identitet", skrev Berlins sociolog Eberhard Seidel, som skrev en bok om donans historia, i en nyligen ledare.

De två länderna har nu sex månader på sig att hitta en kompromiss, annars måste EU-kommissionen ta ställning till tvisten. Även om Turkiet inte är en del av Europeiska unionen kan tredjeländer registrera produkter för skydd inom EU-blocket.
Källa: The Guardian

Taggar: Turkiet, Europeiska kommissionen, Tyskland, kebab, doner,




Övriga genrer (Översättning) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 27 gånger
Publicerad 2024-07-25 02:29



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP