Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
veckans. den fick sig en makeover sedan igår, och det var lättare att bara radera och publicera igen. ursäkta för eventuellt obehag, t.ex. om någon råkar läsa den två gånger. ursäkta missbruk av skald, eller nåt.


Här blossar isen upp (och flammar inte längre)

jag ska få fel
ristningarna stannar i provinsen
ni skildes vid fabriken och springer från en stig
där inget är ändras av att allting händer
men gryningen är flyktigt vidrig
du suddar mot en håla från ett berg
det är lätt att vara tuffing och utopisk
om en stannar där en är

ni saknar allt
men fångenskapen kommer ni förskänka
ni ska ha öknarna i norr och vakenhet i öst
och hala trottoarer över taket
och ni trodde redan allt om fantasier
ni hittade era frågor bland de små
så få minnen som ni ska bygga åt er
och så korta glömda spår

jag ska förlora jag ska vinna
jag ska blunda genom fönstret
jag ska somnat i rätt stol jag ska bli arg
det förgångna har varit en ofarlig lösning
kvinn har god tid hit sen är hon här

i en ödemark gör en sig mindre än en är
i sin ungdom ställs en under månen
du visste att du trodde vem du blev och vad du vägrar
och vilka saker du ändå tvingas till

det du vill ha
är att slita dig från radion i en gryning
att lämna den döden och släpa dig iväg
men slänga bort det lilla du hittar
du hörde på ett as där du stannat
han sa jag behöver inte packa lätt
som att jag alltid sitter hemma
och redan sett allt jag inte sett

så ska ni göra med ert tvivel
så ska ni göra med er skräck
så ska ni göra med er avsky som läker
jag hör hur det ljusnar och formerna går bort
här blossar isen upp och flammar inte längre

visst kan ni färdas bakåt i tiden
i själva verket är det att gå framåt
du älskar din tröghet du hatar din man
det finns mycket att minnas att neka

men det är lätt
att klampa i ett jobbfokus’ snöslask
varannan grotta jag river orkar ingen bygga upp
inget geni som tacklar oväntade risker
det finns ingen som kan göra dyra löften
och fylla gropar där de svikit och snott
det är svårt att öppna munnen
men lättare att hitta på en lögn

jag är din fiende
och lugnet i höst blir era systrar
era mödrar lever upp nu och himlen tillhör er
här blossar isen upp och flammar inte längre

och när ni skiljs
i klarheten i söder eller norr
er verklighet förlorad utan ork att lämna över
här blossar isen upp och flammar inte längre




Fri vers av martin johnsson
Läst 176 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2009-08-29 15:37



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

martin johnsson
martin johnsson