Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
veckans.


johanna

jag vet inte riktigt hur jag kan stå för
att jag lyssnar på sångerna
sånger och dikter och filmer
som apostroferar johanna från orléans

johanna jeanne
som en patinerad staty
först dränkt i blod
sen i olja

johanna
allting blöder allting brinner
gråter hallucinerar
men alla leder inte
en armé i strid
ensama unga med syner
och skickliga svar
som förbluffar teologer
vilka besitter en lurighet
som inte gudarna själva kan övervinna

hur ska vi förstå dig nu då
någon patologi
eller som en entreprenör
typiskt socialt entreprenörskap
är de alternativ som finns
för att tolka folk
som sätter många kroppar i rörelse

vi vet att det inte var guds röst
hur vet vi
inte för att vi inte skulle tro
utan för att du förlorade så
blödde och brann
grät föreställer vi oss
det är obligatoriskt

johanna
kan vi se likheter
med våra egna domstolars
diskussioner om kläder

att bära manskläder
kan vara okej
för att skydda sig mot övergrepp
i fängelset

vad är väl helgonstatus
annat än en myndighets
försenade avtackningsblommor




Fri vers av martin johnsson
Läst 208 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2009-10-05 00:00



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

martin johnsson
martin johnsson