Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


till tröst


Händer


Mina händer börjar se gamla ut
rynkiga ådriga
och väldigt fräkniga

När jag tänker på
mina föräldrars händer
är det med vördnad
för vad de har utfört i sina liv

Pappas händer
stora som dasslock
hårdhudade lite spruckna
efter de dagliga dagsverkena

med mjölkning och
mockning hos korna
utfodring av alla djuren

plöjning och harvning
handsådden från sädesskäppan

körslorna med hästen i skogen
under kalla vinterdagar
vedkapning och vedklyvning
vedinkörsel och eldning i vedpannan

Men också den finmotoriska
tillverkningen av sälgpiporna
varje vår

och den trygga handen
som jag la min lilla i

Mammas flinka händer
med bröd-och bullbak
sylt-och saftkok
tvätt och byk

alla dagars måltidsdisk
klädsömnad broderier
skurande av trasmattor
i vinterkölden

nageltrången

Men också den svalkande handen
på min panna under feberdagar
och de fina blyertsfigurerna
som växte fram på pappret

under hennes fingrar

Mina händer
har också använts
på en mängd olika sätt genom åren

som redskap i mitt dagliga arbete
som vägledning till mina barn

smekande dem till tröst
i jobbiga situationer
pushande dem i motgång
applåderade dem vid framgång

Även de sammanflätade fingrarna
med mitt livs kärlek
och de varma famntagen

Jag fick just nu
en helt annan syn
på mina händer

Tacksamhetens







Fri vers av stormengudrun VIP
Läst 35 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2024-04-22 21:35



Bookmark and Share


  Eva Langrath VIP
Vacker dikt om händernas förmåga att uttrycka kärlek.
2024-04-24

  Monika A Mirsch VIP
Vackert - tack!
Din hand i min -
min hand i din..
Handen jobbar
för och emot ...
Händerna omsluter,
värmer,
smeker ...
Den kalla handen
värms upp ...
Den frusna handen
omslutes,
och känslan
berör ...
2024-04-23
  > Nästa text
< Föregående

stormengudrun
stormengudrun VIP