Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

ätbara vaccin

I februari 2024 antog Tennessees representanthus lagförslag HB1894 om livsmedelsmärkning. Lagförslaget "förbjuder tillverkning, försäljning eller leverans, innehav eller utbjudande till försäljning av livsmedel som innehåller ett vaccin eller vaccinmaterial om inte livsmedelsmärkningen innehåller en iögonfallande anmälan om förekomsten av vaccinet eller vaccinmaterialet i livsmedlet".

Lagförslaget kritiserades hårt av husmedlemmar och media som ifrågasatte dess nödvändighet.

Vad är sanningen om ätbara vacciner?

Den första forskningen om ätbara vacciner utfördes av bioingenjörer vid Cornell University 1997. Forskare använde genetiskt modifierad potatis för att vaccinera möss mot hepatit B. Forskningen fortsattes av en uppsjö av olika institutioner och det finns idag ätbara vacciner mot flera sjukdomar hos människor och djur under utveckling. Livsmedel som främst används i dessa studier inkluderar potatis, tomater, bananer, sallad, spenat, majs, ris och morötter.

World Economic Forum publicerade en artikel i december 2020 med titeln "3 scenarier för hur bioteknik kan förändra vår värld på 10 år." Artikeln säger att ett potentiellt scenario inom de kommande 10 åren är "medborgare vaccineras genom att konsumera ätbara vacciner i växter och fagterapi används som ett alternativ till antibiotikabehandling, för att tackla antimikrobiell resistens som har identifierats som en potentiell global katastrofrisk."

År 2024 publicerade National Library of Medicine en artikel där det stod: "Ett vaccin innehåller det genkodande bakterie- eller virussjukdomsframkallande medlet i växter utan att förlora sina immunogena egenskaper. Potatis, tomater, ris, sojabönor och bananer är de primära växterna för ätbara vacciner... Dessutom representerar ätbara vaccinpatent ett banbrytande område inom bioteknik, där integreringen av genetiskt material i ätbara ämnen har ett stort löfte för att revolutionera vaccinationsmetoder. Dessa patent syftar till att utnyttja potentialen hos växter och andra ätbara produkter immunsvar, som erbjuder ett potentiellt alternativ till traditionella injicerbara vacciner."

Dessa vacciner har varit under utveckling i decennier. Användningen av skadliga kemikalier som introduceras för intag av människor utan att genomsnittsmedborgarna känner till är inte främmande för den amerikanska regeringen. Det är inte en fråga om den här tekniken eller dessa vacciner finns eller inte. Det är bara en fråga om när de kommer att rullas ut till befolkningen, och om de faktiskt redan har använts i vår livsmedelsförsörjning.

weforum.org

ncbi.nlm.nih.gov

sovren.media




Övriga genrer (Essä/Recension) av Tomas Sofia Johansson-Jonsson VIP
Läst 18 gånger
Publicerad 2024-05-01 17:24



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Tomas Sofia Johansson-Jonsson
Tomas Sofia Johansson-Jonsson VIP