Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Kamp


Man bör välja
sina strider
både de inre
och de yttre

vad är värt
vår energi
vad är ens möjligt
att förändra

vad kan jag åstadkomma
själv
och vad kan vi göra
tillsamman

för rätt länge sedan
trodde jag oreflekterat
på Gud
och på människan

vår gemensamma godhet
trodde jag på
trodde på kunskap
och fred

trodde på jämvikt
och jämlikhet
inte på våld
och jäkelskap

jag trodde att slaveri
kolonialism
och världskrig
avskräckt oss nog

en ny förståelse
skulle spira upp

mot nya maktutövningar
för det gemensamma goda

vi skulle finna sånger
för att läka såren

vi skulle med dialog
skapa fred

vi skulle finna på råd
och vi skulle be om nåd

och hjälpa varandra
till ett värdigt liv

slita oss loss från stress
och konsumtion- hets

svarva hoppet
till en stafettpinne
att räcka vidare
till nästa generation

men ärligt - inte har det hänt!

men för att nu tala om mig själv
ofta kan jag inte ens följa
den plan jag själv bestämt

jag kan till och med glömma
det bra jag tänkt göra!

- vad kan då jag bidra med
tja, jag kan ju börja med
att förlåta mig själv

och sedan ta nya små steg
beredd på att försöka om igen
om det krävs

ja, just så
hoppet får aldrig dö
- skam den som ger sig!

svarva hoppet
till en stafettpinne
och räck den vidare!








Fri vers (Fri form) av Blomma-Stjärna VIP
Läst 72 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2024-06-20 00:50



Bookmark and Share


  Bengt H VIP
Bakar ihop det stora och det lilla.
2024-06-25

  Respons VIP
Jag hör Tage Danielsson röst när jag läser din dikt i låten "Var blev ni av ljuva drömmar?" när Monika Zetterlund sjunger "tro på det du trodde på trots allt".
Bra ambition och slutsats i din dikt!
2024-06-24

  Anya VIP
Psykologi på hög nivå. så fint förmedlat. Jaa det är mycket man trodde på som ung, men människan slutar aldrig förvåna. Acceptans. Att förlåta sig själv är stort och viktigt.
2024-06-22

  Marita Ohlquist VIP
En utomordentligt bra text med ett fantastiskt avslut.
2024-06-21

    Lena Söderkvist VIP
En fantastisk egenreflektion, fler skulle behöva göra något liknande. Mycket skulle kunna vinnas med det. Jag kan lugnt tänka mig en hel bok fylld av sådana här bekännelser från olika människor. Den skulle garanterat bli läsvärd, säkert omskriven också.
2024-06-20

  bohemen VIP
Ja, vi måste våga tro på att det åtminstone finns en framtid för barnen!
2024-06-20

  Rubia VIP
gillar skarpt!
de tre sista raderna som grädde på moset
2024-06-20
  > Nästa text
< Föregående

Blomma-Stjärna
Blomma-Stjärna VIP