Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Att vanvårda ett barn till oigenkännlighet

Att vanvårda ett barn till oigenkännlighet tills den extrema katastrofen är ett faktum. Mammas iskyla. Pappa som tog livet av sig. Barnet som stod där lamslaget. Det finns bara en väg och det är att utplåna sig själv. Det omöjliga att kunna existera i en utstuderad förträngningsfamilj som håller en perfekt fasad. Det vanvårdade barnets väg går mot psykos. Familjens förljugenhet. En normal och lyckad familj. Mammas iskyla. Barnet som får allt svårare att veta vem det är. Men allt är bara bra. Det kan vara flummigt och härligt att vara i en begynnande psyksjukdom. Hatet som vänds inåt. Guds tysta likgiltighet. Katastrofen som sakta eskalerar in i ett psykiskt och existentiellt svart vacum. Jag mår bara bra säger barnet. Tänk positivt och optimistiskt i alla lägen så ordnar sig allting per automatik. Att vanvårda ett barn till oigenkännlighet. Psykiatrin som diagnostiserar fel. Helvetet att vara psykotisk. Ett år som känns som tio. Ångesten i en konstant tortyrkammare. Omvärldens skräck. Barnets tillstånd är en slutprodukt av den dysfunktionella familjens sjukdom. Samhället äter människornas självkänsla, integritet och värdighet. Skräck fasa surrealism i en etta i betonghettot Oxhagen. Barnet landar till slut i en ängels famn, den första riktiga människa han har mött i livet. Psykosen släpper sitt strypgrepp och ljuset börjar att sippra in. Den underbara känslan av att faktiskt finnas till. Att vanvårda ett barn till oigenkännlighet eller att älska det fullt ut tills glädjen börjar blomma. Familjens tvångsmässiga mörkläggning, en kärlekslöshet som är monumental och förödande. Ängeln presenterar en helt annan strategi och verklighet. Barnet vilar tyst i hennes fulländade ömhet. En port öppnar sig mot framtiden. Djävulen väntar uthålligt på nya chanser med ett mycket charmant vänligt och övertygande leende som får barnen att må så bra. Att vanvårda ett barn till oigenkännlighet och bana väg för mörkret som inte ens Gud rår på, innan hans ängel kommer in i bilden och förändrar allt på sin högst alternativa psykiatriska klinik. Av hennes smekningar blev jag till. Av hennes magiska ögon och ord av kärlek och sanning. Att vårda ett barn till igenkännlighet och se det födas på nytt genom ett mirakel. 




Prosa av Johan Bergstjärna VIP
Läst 13 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2024-07-07 14:41



Bookmark and Share


    Blekingetjejen
Är detta poesi?
2024-07-07
  > Nästa text
< Föregående

Johan Bergstjärna
Johan Bergstjärna VIP