Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Fågelsång



I alla fåglars
sjungande bröst
ligger djupt fördold
den hemlighet
som gjord för dem
för att få leva

så gjord för oss
till hjälplös tröst,
att våra hörseldjup
anar oändlighet
och verklighet
mellan slagen

som hade vi vingar
och ett annat vara
att trotsa alla stup
och dolda djup,
där vi faller hjälplöst
annars.





Fri vers av Jan Widströmer VIP
Läst 31 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2024-05-02 12:54



Bookmark and Share


  Kungskobran VIP
Spännande dikt

Här är Chat Gpt s analys av dikten

Dikten "Fågelsång" skildrar på ett poetiskt sätt fåglarnas sång och dess relation till människans känslor och existens. Här är en analys av dikten:

Dikten inleds med en bild av fåglarnas sång som kommer från deras "sjungande bröst". Detta beskrivs som en hemlighet som är djupt fördold inom dem. Detta kan tolkas som att fåglarnas sång bär med sig en inneboende mysterium eller en naturlig gåva som är avsedd för dem att leva ut.

För människan blir fåglarnas sång något som erbjuder "hjälplös tröst". Dikten antyder att människans hörsel har förmågan att uppfatta något av oändlighet och verklighet i fågelsången, mellan dess toner och sång.

Den poetiska bilden av att ha "vingar och ett annat vara" för tankarna till en längtan efter att kunna flyga bort från det vanliga och uppnå något högre eller annorlunda. Att "trotsa alla stup och dolda djup" antyder en vilja att övervinna alla hinder och mörka områden där man annars känner sig hjälplös eller förlorad.

Slutligen avslutar dikten med en känsla av att människan i sitt vanliga tillstånd "faller hjälplöst annars", men fågelsången och dess associationer ger en sorts tröst eller möjlighet till att uppleva något mer än det vardagliga.

Dikten utforskar alltså teman som längtan, tröst, och en strävan efter att förstå eller uppnå något djupare eller mer bortom det materiella och vardagliga.


2024-05-02
  > Nästa text
< Föregående

Jan Widströmer
Jan Widströmer VIP