Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Retoriska frågor behöver inga direkta svar. De är och kan vara något att fundera över samt möjligen diskutera. Som filosofiska frågor, vilka är den åsikt en människa har, inställning till något, vilket kan förändras över tid.


Några retoriska frågor







Om en medborgare vilken som helst, Eva Johansson eller Frank Andersson, Anders Bergström eller Beatrice Strömberg.
Jag tar några vanliga namn ur högen, vem som helst kan ju heta så, även om just du kanske inte råkar göra det.
Jag börjar om.
Om en person, låt oss säga Anders Larsson, inte behöver ha läst lagboken för vårt land, från pärm till pärm och kan precis allt skrivet i den boken hållet kvar i sitt minne.
Om den personen råkar begå ett brott mot 'reglerna' eller om du så vill, lagen.
Var ligger då 'skuldbördan'?

Om Anders i god tro, lånar ut en sak till någon annan människa och den människan även den befinner sig i god tro om att det skulle vara ok att låna saken.
Bilen, pennan, gräsklipparen, rakapparaten, datorn, telefonen, sågen, krattan...
och det inte begås något brott av vare sig Anders eller Beatrice, vilken är låntagaren, hur kan det då samtidigt ses som om någon av dem begått en stöld av föremålet ifråga?

Om du exempelvis köper en dator och en router, är det som att du skulle 'betala licens' för att få använda den?
Du betalar för att att ha ett abonnemang på din smartphone, är det något som kräver licens för att få använda?
Om du betalar räkningen varje månad för att få använda den, kan du låna ut den till din vän, om du köper en ny telefon?
Utan att det skulle ses som att din vän har stulit din telefon?




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 10 gånger
Publicerad 2024-07-03 01:30



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP