Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Andlig självdeklaration, eller försök därtill

ingen tungotalande prästkappa
med bibelsprängt fromlarprat

ingen skäggagam till imam
som påar knäfall mot Mecka

ingen påvekatolik med kolik
och kardinaler i röda gardiner

ingen spa-buddhist
eller ens självaste Dalai Lama

inga färdiga filosofiska program

kan klarlägga livets mysterier

ännu mindre nån modern
positivtänkarguru som säger
att vi ska affirmera mot faktura:
genomskådad marknadsbluff
av och för nyliberaler som
fiskar vilsegångna guldfiskar

går i dialog med konsten,
med naturen, kretsloppen
det går att hitta inspiration
överallt, också i de mest
oväntade och förbisedda
sammanhang

en bra film kan ha
balsamisk verkan

kråkorna
på morgon

en tusenårig ek
eller doften
av tjära

det är jag
mot eller med alltet
med eller mot intet

det är jag
och makterna, krafterna,
vilka de nu råkar vara
för stunden

stiltje eller åskväder
livet är båda delar
livet skonar ingen
räkna med jävligheter

finnarnas sisu
bra att ha när
det blåser

Eye of the Tiger
världens bästa låt




Fri vers (Fri form) av rostspik VIP
Läst 82 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2023-09-16 10:29



Bookmark and Share


  Koloristen
Delar Larz syn på detta med tungotalets betydelse. Men jag tar *inte* fullständigt avstånd från texten i fråga. Tankeväckande och provokativa texter som denna fyller sin funktion.
2023-09-18

  Larz Gustafsson VIP
Ateismen är dömd att misslyckas.
Den misslyckades i mitt liv.

Tungotal är för mig lika naturligt som att tala svenska.
Jag har två hemländer: Himlen och Sverige.

Märkligt att hedningar alltid ska haka upp sig på just bönespråket.

Jag tar fullständigt avstånd från denna dikt.
2023-09-16
  > Nästa text
< Föregående

rostspik
rostspik VIP