Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Frågan om metod och stil

Min metod?

Rasslar ner en text.
Det jag tänker på, ser, hör.
Nåt som kräver utlopp.

Perfektion är ointressant.
Metrik känns som matematik.
Räkna stavelser, färglägga mall.
Matematik undviks. Sysslar
inte med sudoku.

Mina texter ska inte vara som
snirkliga marmorskulpturer.
Fulländade under stor möda.
Med stelopererat resultat.

Idealet är ett stycke rå natur.
Ett granitblock, en spretig tall.

Säljer ingenting.
Köper ingenting.

Följer inget program.

Klyschor undviks.
Nött språk är dött språk.

Beträffande ordval.
Gillar märg, asfalt, städsegrön,
spik, dojor, urberg, jiddra, nord.
Gillar inte förgätmigej.

Skriver inte för att bli omtyckt.
Inställsamma texter blir tama texter.
Insmickrande texter blir falska texter.
Utslätade texter blir ointressanta texter.

Så subjektivt som möjligt.
Poesin är ingen kompromissfråga.
Inget lagarbete. Behöver inget
godkännande från högre instans.

Det svärmiska?
Folk är ju inte på det viset.
Låter inte så i sina dagliga liv.
Att jag skriver poesi gör mig
inte heligare än rörmokaren.

Det sirapssöta ogillas.
Kväljande trångt sockerdrypande.
Nej med besked.




Övriga genrer av rostspik VIP
Läst 82 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2024-06-04 06:31



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Ja du, Elsa...I den bästa av världar finns inga DIKT-atorer, som vill pådyvla andra sina teser.
2024-06-06

    Elsa Wik VIP
Språk innehåller naturligt rytm och klang. Det är inte något poeten/ poesin har hittat på. Poeten/ poesin kan mejsla fram det. Som Ferlin och Cornelis gjorde, exv.
2024-06-05

    Elsa Wik VIP
Att ha en metod och stil innebär väl inte att man inte kan respektera någon annans. Hoppas jag.
2024-06-04

  Larz Gustafsson VIP
Vi har ju besserwissrar här som ständigt ska mästra.
Jag vägrar att underordna mig deras diktat.

Risken är att man analyserar sönder poesin.

Mallgrodorna sitter på sina pulpeter och leverar sina drapor. Nåväl. Låt dem hålla på. Jag ignorerar dem.
2024-06-04

  Emanuel Sigridsson VIP
Nu gick det lite för fort "synnerligen konstruerad" är positivt menat. Jag hävdar min rätt att få säga att någonting är bra när det är det. Som denna text -helt utan smicker.
2024-06-04

  Emanuel Sigridsson VIP
Om jag förstår dig rätt är detta inte poesi (Övriga genrer) och då om jag förstår dig rätt får man använda språkets "matematik" eftersom denna text är synnerligen konstruerad.

Nu väntar jag på poesin.
2024-06-04
  > Nästa text
< Föregående

rostspik
rostspik VIP