Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ur Betraktelser från en skrivbordslåda


Påståenden om historia

* Filosofisk betraktelse från en skrivbordslåda

 

Vad går att bevisa som sant

När det gäller historia

I en mångtydig värld?

Vi matas dagligen med olika

Påståenden genom böcker och filmer

Och sociala medier om historia

Hur ska den enskilde individen

Kunna veta vad som är sant

Respektive osant och påhittat?

Vetenskapen inom olika ämnen

Bidrar med sina

Undersökningsmetoder

Och försök att bevisa olika

Källor till historisk kunskap

----------------------------------------------

Några påståenden om historia;

Vad är sanning kan man fråga sig?

  • Sapfo kände inte till Jesus Kristus
  • Men Jesus Kristus, om han existerat

            Som en verklig levande människa,

           Kan ha vetat om Sapfo

          Genom studier i t.ex. bibliotek

         Eller genom hörsägen eller avbildning

         Hur bevisar man att Jesus Kristus

         Har funnits på riktigt

         Och var en verklig människa?

        Och hur bevisas det att Sapfo

        Var en verklig kvinna som existerat?

 

  • Men de två hade inte träffats!

                De levde olika tidsepoker

 

Hur bevisar man dessa påståenden?

Annat än som spekulationer

Av sannolikhet om sanning ??

I den tid som är numera på 2000 talet?

Vilken roll har texter och bilder för

Vår kunskap om historia?

 

Taleptox Skrev (Utan hjälp av AI)

Den 20240625

<+>




Fri vers (Prosapoesi) av Taleptox VIP
Läst 12 gånger
Publicerad 2024-06-25 13:49



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Taleptox
Taleptox VIP